Nu tar vi tag i hälsan…

Studier är ohälsosamt. För detta påstående har jag vissa empiriska belägg. En enormt stillasittande tillvaro varvat med ohälsosam kost ger inget bra resultat. På tre läsår har jag gått upp över 30 kilo. Dessa måste bort, snarast. Det finns egentligen ingen enkel lösning. Allt handlar om en mental process som yttrar sig både fysiskt och psykiskt. Motivation och vilja är kanske de viktigaste grunderna. Men tror man att det bara är att gå över till lightprodukter, köpa gymkort och redan nästa vecka vara i form så kommer man bli besviken. Alla som någon gång försökt gå ner i vikt, lägga om sina vanor och försöka förbättra sin hälsa vet hur svårt det är, det är inget man gör över en dag och just den grejjen att det tar tid, ibland år, gör att många ofta ger upp, många gånger redan när man ännu befinner sig i startgropen. Därför ser jag min viktnedgång som ett projekt som sträcker sig över minst ett år, detta eftersom socialstyrelsen inte rekommenderar att man går ner mer än ca 1 kilo per vecka. Att det då skulle ta 52 veckor att bli av med 30 kilo kommer också av att viktnedgången inte sker konstant - jag kommer inte tappa ett kilo per vecka utan viktkurvan kommer sakta ebbas ut, falla brant i början och slutligen ligga nästan plant. Under den här perioden behöver jag göra två viktiga saker nämligen lägga om kosten och röra mig mer. Dessutom måste jag samtidigt bygga upp vilja, motivation och medvetenhet.Som hjälpmedel kommer jag att använda mig av ViktVäktarna och deras kostprogram och medlemsträffar - motivation och medvetenhet. Enligt ViktVäktarna sker viktresan i etapper, en inkörningsvecka som är "extra hård", sedan en period som sträcker sig fram tills dess man når sin målvikt och slutligen tiden efter man nått sin målvikt så att man inte går upp i vikt igen. För att man inte ska se sin viktresa som en gigantisk lång tid så styckar man upp den i mindre etapper bestående av delmål. Vanligtvis består dessa delmål av först en 10% minskning och därefter i etapper av valfri storlek. Dock är inga av dessa etapper, enligt ViktVäktarna tidsfixerade utan de kommer när de kommer. Således finns det egentligen ingen datum satt för när målvikten kommer vara uppfylld, eftersom det lätt leder till press och därmed ett nederlag, men ändå kan man ha, någonstans i bakhuvudet, rekommendationerna på 1 kilo per vecka, i genomsnitt. Motionen har jag tänkt ska bestå i två delar, dels simning, som är en bra motions- och träningsform eftersom det tränar hela kroppen och sliter inte på samma sätt som andra träningsformer gör och dels promenader, långa och korta. För att verkligen se till att det blir av tänkte jag simma efter skolan, vilket då blir två dagar i veckan, och försöka få in ytterligare ett pass i veckan. Skoldagarna har jag tänkt att gå hem och den extra dagen gå både till och från simningen. Viktigast är att börja mjukt och sedan öka frekvensen. Målet är att promenera eller cykla varje dag i minst 45 minuter och förhoppningsvis nästa läsår komma igång med gymmet igen. Om allt går väl och funkar så som jag hoppas så kommer mina extra 30 kilo att vara borta om ett år, eller senast när skolan slutar om 15 månader. Viktigast är dock det att min hälsa kommer att förbättras avsevärt, ryggen kommer att må bättre och min ben också.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil