Midsomer är påväg att bli sensommar…

Ond, bråd död. Väldigt mycket ond, bråd död är ledorden för den oerhört populära brittiska polisdeckaren Morden i Midsomer, eller Midsomer murders som den heter i original. Serien har kommit att skilja sig avsevärt från sina andra syskon i bland de brittiska deckarna. Istället för dystra storstadsscener med sorgliga karaktärer och försupna kriminalare som är trötta på jobbet, trötta på livet och vars familjeliv är nästintill kaotisk eller obefintlig så skiljer sig Morden i Midsomer rejält. Scenen för handlingen är ett gudomligt vackert fiktivt grevskap, någonstans i sydöstra England, med vykortsvackra miljöer, pittoreskt stereotyp avbildning av det brittiska landsbygden. Förvisso må karaktärerna där, utåt sett, se lika perfekta ut som omgivningen, men skrapar man lite lätt på ytan så dyker deras verkliga jag upp, om än i något överdriven form, som lögnare, otrogna, nyfikna, snokare och så vidare, alla har något drag. Dock finns det något mycket skrämmande med grevskapet. Statistiskt sett har de flest antal mord i förhållande till invånarantal och resten av England. De som räknat påstår att det skett över 200 mord på bara 13 år "i bild" och till det kommer ytterligare några dussin "ur bild", till och med i verkligheten dör folk där. Dessutom tycks morden alltid ha en förmåga att ske i par eller tre-å-tre. Orsakerna bakom morden, när väl mördaren åker fast, är som i så många andra serier ofta triviala och har triggats av avundsjuka, gamla fejder eller för att någon fick veta något den inte borde vetat. Således ett mord för att dölja ett annat mord. Den vite riddaren, som löser alla brott och lyckas varje gång, är verkligen en vit riddare, han lever ett lyckligt liv, lyckligt gift med en lycklig fru, har ett lyckligt barn, har en lycklig och god inställning till livet i stort och i relationerna till sina medarbetare, grannar, chefer och alla andra han möter i grevskapet. Han kan kontrollera sina dryckesvanor, trots att han som de flesta britter svänger förbi puben under arbetstid och tar en öl med antingen sin assistent eller någon annan. Men han är aldrig full "i bild". Vem är då denna man? Detective Chief Inspector Thomas Geoffrey "Tom" Barnaby skapades av Caroline Graham och dök första gången upp i boken The Killing at Badger's Drift, 1987. Tio år senare blev han, och de sju böcker Graham skrev, filmatiserade med John Nettles i huvudrollen som polisen som löser alla mord. Nettles som redan var folkkär i både England och runt om i Europa som den brottslösande jerseypolisen Jim Bergerac. Och Barnabys liv tycks se perfekt ut, både utåt och även innanför huset väggar, det vi tittare ser, men kanske händer samma sak med Barnabys liv, som med Midsomer, om man skrapar lite på ytan? Men nu tycks Midsomer ha börjat övergå till sensommar. Tittarsiffrorna har sjunkit under de senaste säsongerna och seriens huvudrollsinnehavare, Nettles, har sagt att han kommer att hoppa av serien nästa år. Orsaken till detta är att han dels inte vill vara den äldsta snuten i teve, nu när han fyllt 66, och dels att han vill syssla med andra saker också. Och han är inte ensam, de flesta brittiska serierna har tvingats lägga ner när antingen tittarna sviker eller skådespelarna hoppar av, möjliga undantaget är John Thaw, som spelade Colin Dexters Inspector Morse i nästan 13 år, som dog både i teve som Morse och i verkliga livet några år efter. Barnaby kommer att ersättas av en ny DCI, vem det blir är ännu inte klart, men runt om på nätet diskuteras det för fullt, några vill ha tillbaka Barnabys första assistent, Gavin Troy, som numera arbetar som inspektör i Middlesbrough. Likaså önskar en del fans att hans nuvarande assistent Ben Jones borde bli befordrad och därmed bli nye huvudrollsinnehavaren. Ett sådant återkommande skulle kunna liknas med Morse där hans assistent Lewis fick en egen serie 2005. Själv tycker jag att en sådan lösning skulle vara excellent, men Troys humoristiska stil kanske inte riktigt passar in i konceptet Midsomer. Men vi lär väl få svar på vem den nye blir innan året är slut, helt klart är det att det kommer fler säsonger även efter det att Nettles lämnat serien. Morden i Midsomer har haft en stor inverkan på turismen i England och folk vallfärdar ut på landsbygden, inte bara till inspelningsplatserna, utan också till andra små pittoreska byar. Något som ses både på gott och ont. För ett antal år sedan köpte en excentrisk miljardär upp hela byn där serien i huvudsak spelades in och sedan förbjöd vidare inspelningar med förklaringen att han ville skydda miljön. Oavsett hur det hela blir så finns det en sak som är säker, i grevskapet Midsomer tar döden aldrig ledigt...

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil