En stor liten firare…

Det är 50 år f. Kr. och hela Gallien är ockuperat av romarna … Hela Gallien? Nej! En liten by, som befolkas av envetna galler, vägrar att ge upp.
Klassiska ord som inleder varje seriealbum om ett gäng tappra galler med den lille Asterix och den eh...store Obelix i ledningen. De vägrar kuva sig för Romarna och var dag gör de livet surt för de stackars legionärerna. Det är ganska imponerande hur denna lilla serie har vuxit och nu, snart 50 år senare, fortfarande är vid liv och fångar nya fans till sin redan breda skara av dem. Det känns lite märkligt när en seriefigur har fans som är i pensionsåldern, 70-åringar, som fortfarande flitigt både köper nya och läser gamla seriealbum. Serien följer en viss humormall där vissa teman återkommer flitigt. Grunden handlar om Gallerna själva, de är omringade av en mäktig ockupationsmakt och om det inte vore för denna trolldryck, som gör dem starkare än något annat, så skulle det vara ute med dem för länge sedan. Trolldrycken har en av de mest centrala delarna i historian. Romarna vill ha den, men den är omöjlig att nå, alla i byn får dricka av den utan Obelix, eftersom han föll ner i en trolldrycksgryta som liten, och därmed fick i sig så mycket  trolldryck att det varar livet ut. Jakt är något gallerna ägnar sig mycket åt och jaktbytet består i regel av vildsvin men också av romare. Och ryktet om gallerna är vida spritt i det romerska riket, så spritt att till och med den allra modigaste romaren börjar skaka av rädsla var gång han hör talas om dem. Med tiden har Asterix & Co utvecklats, precis som ex. Disneys Musse Pigg och Kalle Anka, till ett helt imperium med oanade affärsmöjligheter. Muggar, tröjor, figurer, leksaker, prydnader, "äventyrsbyar", tecknade och o-tecknade långfilmer, dataspel, och så vidare och så vidare. Grattis på er galler och många lyckoönskningar om fortsatt framgång! Läs mera på Aftonbladet 1 & 2.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil