Vems fel är det?

På ttela.se publicerades idag en artikel av Agnetha Andersson med den "fiffiga" rubriken "Så blir du blåst i affären". Med syrlig ton går hon hårt åt butikerna och tillverkarna som av "designskäl" och andra skäl låtit designa om eller packa om produkter i nya mindre förpackningar utan att priset har sjunkit i förhållande till det minskade värdet. Hon vill få det till att konsumenterna blir blåsta. Per Magnusson, jurist på Konsumentverket, ger dock svar på tal och förklarar att det faktiskt är "upp till varje konsument att kontrollera att man verkligen köper den mängd man tror sig köpa och betalar för. Det är fullt tillåtet att minska innehållet, så länge själva paketen inte är onödigt stor". Däremot förekommer visst fusk i butikerna, det kan jag hålla delvis med om, priserna som anges är inte alltid korrekta, jämförelsepriserna är inte samma på likvärdiga varor och innehållsförteckningen samt viktmärkningen blir mindre och mindre för varje år som går. I ett reportage i PLUS varnade Sverker Olofsson för att det finns krafter inom EU som vill krympa innehållsdeklarationen till myrskrift, helst ta bort den helt. Jag vill påstå att vi konsumenter är enfaldiga. Vi tror att produkter inte förändras och att priserna förblir låga, vi tar våra varor, de vi alltid handlat, och bryr oss sällan om att kontrollera närmare. Sedan står vi där med kvittot i hand och en plånbok som är ovanligt tom. Men trots att vi konsumenter irriterar oss på butikerna så är det få som agerar, vi trivs så bra med vår hederliga gamla soffpolitik eller köksbordspolitik att ingen vill öppna upp munnen. Få inser att vi konsumenter faktiskt har makt, vi är ju ändå närapå 9 miljoner här i Sverige och om vi alla ville så skulle vi kunna skaka om ett helt affärsimperium, det enda som behövs är lite organisering och samarbete.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil