ICA-debatten

Veckans ICA-reklam har skapat het debatt på nätet. Föregående veckor har ICA-Stig lovat personalen extrahjälp men det var först i måndags som det verkligen visade sig vad han hittat - en praktikant. Detta är ju iof inget märkvärdigt, praktikanter är numera ett populärt sätt för arbetsgivare att billigt få arbetskraft, det som istället är det märkvärdiga, som har skapat debatten, är att praktikanten Jerry har Downs Syndrom.

Lägren på nätet är tvådelade, de för och de emot. "Det här är en reklamfilm som sticker ut extra mycket och är lite annorlunda. Syftet är att väcka debatt kring hur svårt det är för människor med funktionshinder att accepteras av samhället. Vi spelar på de fördomar som finns kring funktionsnedsatta i samhället" säger Magnus Wikner, marknadschef på Ica, till Dagens Media. "Jag tycker att reklamfilmen är nedsättande mot människor med Downs syndrom" säger Daniel Hambre till Nerikes Allehanda och framhåller att reklamen har helt fel budskap.

"Jag tror den kan göra något bra" säger Mats Melin, som spelar Jerry i filmen, till Expressen. FUB, Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, har själva varit med och drivit på filmen, enligt Expressen. Anna-Lena Krook, förbundsordförande, säger att "Vi har varit med och agerat för att det här skulle bli till. Vi har ett samarbete med Ica som nu uppmanar sina föreståndare att anställa personer med utvecklingsstörning" hon fortsätter med: "Vi tycker att det här är jättebra som ett led i att förändra attityder och värderingar. Ungefär som med 'En annan del av Köping'" Enligt Dagens Media finns det en ambition, från ICAs sida, att under tre år rekrytera 500-1.000 personer med funktionshinder till butikerna. Med devisen ”Vi kan mer” vill ICA tillsammans med Samhall och Sveriges Kommuner ge personer med funktionshinder möjlighet till sysselsättning.

"Vad glor ni på? Har ni aldrig sett en praktikant förut?" är själva punch linen i filmen med en tanke om att spela på folks fördomar. Expressen har samlat tre komiker för att ge sin analys av filmen, Paul "Ica-Ulf" Tilly, som själv är med i reklamfilmen, sittned-komikern Jesper Odelberg, som föddes med en cp-skada och skådespelerskan Charlotte Strandberg och samtidigt också föra ett samtal om fördomar och vad man egentligen kan skämta om. De tycker att det är viktigt att även de funktionshindrade får beträda samhällsscenen och vara med. De menar också att det är svårt att skämta om vissa saker men att det ändå är okej att göra det.

Personligen reagerade jag först lite tveksam när jag första gången såg reklamfilmen, men allt eftersom jag hunnit ta in den, och efter att jag läst vad som skrivs i bloggsverige, har man börjat se på den med andra ögon. Funktionshindrade har börjat få en annan roll i samhället, de är mer synliga och ses mer som vem som helst, även om de flesta av våra fördomar lever kvar i någon utsträckning. Även i utländska serier och filmer har personer med funktionshinder fått olika roller, men genomgående så spelar de funktionshindrade funktionshindrade, och inte funktionshindrade Jake som spelar Tim, lillebror, kompis och butiksägare.

Givetvis måste man komma ihåg att ett funktionshinder är ett funktionshinder men att omfattningen av funktionshindret, på vilket sätt det är ett hinder, avgörs av alla oss andra.

Nästa vecka kommer fortsättningen på filmen.

«

»

8 kommentarer hittills på “ICA-debatten”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Nailmaker tyckte:
  Den 18 oktober 2009 kl 08:49

  Hej
  Det finns flera sidor av samma mynt. Det många missat är Samhalls roll i det hela och hur det faktiskt påverkar även andra handikappade

  Kenneth Jansson svarade
  den 26 oktober 2009 kl 00:37

  Frågan är också vilka syften som finns, handlar det om att visa att också funktionshindrade har möjligheten att vara med i samhället betydligt mer än vad de redan är? Handlar det om fördomar om funktionshindrade? Vill ICA framstå som mer och bättre än andra butiker (jag har aldrig sett några funktionshindrade praktikanter i någon ICA-butik som jag har besökt, förvisso syns inte alla funktionshinder, men ändå)? Jag tror att ”Jerry” blir en bricka i ett spel som utnyttjas felaktigt samtidigt som det också givetvis ger hopp och styrka åt andra med funktionshinder. Det är därför jag är så anti mot bland annat ”En annan del av köping” där de funktionshindrade framställdes totalt fel och blev istället en form av kvällsunderhållning där ena delen av Sverige skrattade med dem och ena delen åt dem.

 2. Ametist Summanen tyckte:
  Den 26 oktober 2009 kl 09:57

  Hej! Egentligen heter det personer med funktionsnedsättningar, hindret ligger i omvärlden inte personerna. Och det märks ju. ICA-reklamen får, förhoppningsvis, folk att se dessa personer och inse att de inte är så väldigt annorlunda än andra. Vi som jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan Sthlm har sett dessa personer i våra studiecirklar i många år och vet att de kan så mycket mer än vad vi tror. Bra att fler uppmärksammar det.

  Kenneth Jansson svarade
  den 26 oktober 2009 kl 16:56

  Du har så rätt så, enligt WHO:s ICF-begrepp likväl som Socialstyrelsens rekommendationer, säkerligen baserat på WHO, med flera andra organisationer, så talar man för det första aldrig om vad en person inte kan göra och med tiden har ex. handikapp försvunnit mer och mer ur sådana dokument, mest för sitt värdeladdade ord men också för dess innebörd.

  Precis som du skriver så bör man inte längre använda ordet funktionshinder eftersom, vilket jag lite illa skrev i slutet av inlägget, hindret ligger i den omgivande samhället och inte hos individen. Istället skall man, enligt rekommendationer från Socialstyrelsen, använda ordet funktionsnedsättning, eftersom man har, precis som ordet säger, en nedsättning i en funktion och det är samhället som avgör hur den nedsättningen påverkar mig och andra i relation till varandra.

  Problematiken kommer säkerligen i att skillnaden mellan olika funktionsnedsättningar, ett brutet ben, blindhet, dövhet, amputation med mera är mer fysiskt, ”går att ta på” medan psykiska funktionsnedsättningar är mer abstrakta, går ofta inte att se, och är därmed svårare att förstå. Eftersom ”variationen” är så bred, det finns så många olika typer, är det också svårare för samhället att individualisera och istället väljer man att bunta ihop och skapar (egna) mentala homogena grupper. Visserligen har vi ett betydligt mer öppet samhälle idag, än förr, personer med funktionsnedsättningar syns mer och är med mer men ännu har vi lång väg kvar att gå, mer att lära oss, spärrar att släppa och så vidare.

  Teve visar ju upp att det både går och inte går. Dokumentärprogrammen visar skrämmande exempel hur särskolorna fungerar, felplaceringar, dåliga resurser osv. men också om boenden, grupper med mera där man lyfter upp de med funktionsnedsättningar där de får vara som vem som helst och inte behöver känna sig avvikande. Ta bara Glada Hudik-teatern och Moomsteatern i Malmö som exempel. Även filmvärlden har förändrats, nyligen berättade man på nyheterna om att en spansk skådespelare, som har Downs Syndrom, tilldelats ett prestigefyllt pris för sina skådespelarinsatser och att det i Storbritannien just nu visas två serier där en av huvudrollsskådespelaren, i vardera serien, har Downs Syndrom, jag tror ena serien var Skins, den andre minns jag inte. Men bara sådant ger ju positiv anda. Sedan tycker jag, precis som jag skrev ovan, att serier som En annan del av köping ger olika respons hos tittarna, en del skattar med dem en del åt dem…

 3. B tyckte:
  Den 29 oktober 2009 kl 12:19

  Ja, hur jag hittade till din blogg? Är här första gången, sökte Ica-Jerry på Google!

  Kenneth Jansson svarade
  den 29 oktober 2009 kl 15:01

  Välkommen! Statistik är så osäker, den säger för lite om besökarna, även om man till viss del kan se ex. vilken stad man kommer ifrån, ifall man klickade sig hit från en annan sida, men den är inte 100-procentig.

  Välkommen tillbaka fler gånger!

 4. zed tyckte:
  Den 1 november 2009 kl 01:40

  Förstår inte varför detta måste debatteras? Menar inte att det gör nåt, men varför behövs det?
  Jag tyckte inte det kändes obekvämt eller underligt att en person med eller utan någon syndrom, blind, döv, stum, tonåring, tjock, smal eller fyrbent är med i en reklamfilm eller jobbar i en butik. Faktumet att någon reagerar berättigar ju hela reklamens pitch. Den dubbelmoral vi har i samhället att ”man ska inte utnyttja de eller håna såna människor” men uppenbarligen är ”såna människor” inte tillräckligt normala för att kunna arbeta i en ICA butik?

  Kenneth Jansson svarade
  den 1 november 2009 kl 15:57

  ICA själva påstår ju att det handlar om att spela på samhällets fördomar, vilket vi också sett i några avsnitt där efter. Den debatt som sker handlar bland annat om rädslan att Jerry skall framställas negativt, att ICA skulle utnyttja personer med funktionsnedsättningar och att reaktionerna på tittarna skall resultera i ”hatattacker” eller dylikt. Sedan tidigare har vi ju exemplet med ”En annan del av köping” där hälften skrattar tillsammans med personerna, andra halvan åt dem.

  Självfallet har alla rätt att vistas i samhället, vi är alla människor och ingen skall behöva befinna sig utanför.

Trackbacks

 1. 091016 | Ny ICA-skandal… | KennethBloggen

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil