PSP, en första sammanfattning

En ny liten leksak

En ny liten leksak

I dag kom min nya leksak med posten och jag måste verkligen berömma både PC City och CDON.COM för snabba leveranser och hyfsade priser. Min första reaktion på själva basenheten var att den är så liten, jag hade väntat mig något större. Jag antar att de jag tidigare sett på buss, tåg och ute på stan har varit de tidigare modellerna, som också är större. Det andra jag reagerar på, när man börjar spela, är hur krångliga kontrollerna är. Precis som vanliga PlayStation är det förutom upp-ner-höger-vänster också fyra symbolknappar, styrspak och två toppknappar. Eftersom man är ovan med detta, Nintendo har ju trots allt bara A och B knappar utöver pilarna, så är det både svårt och krångligt när man börjar ge sig in i spelen. Men jag antar att det rör sig om vanesak som försvinner med tiden.

Jag valde att köpa till fyra spel, för att ha lite att börja med och dessutom lite att variera med. Som ni ser på bilden ovan så valde jag Lego Batman och Lego Indiana Jones, Worms och Star Wars Battlefront: Renegade Squadron. Baktanken var en variation i speltyp och intresse, för att kombinera och maximera tidsfördrivet inför långa resor.

WORMS OPEN WARFARE är ett typiskt och klassiskt Wormsspel i 2D, man har var sitt lag och sedan gäller det, att med allehanda medel, utrota motståndaren. Trots att hela wormsuniversumet är gammalt så tröttnar man aldrig. Banorna kan kombineras in i det oändliga och varje bana kräver strategiskt från spelaren. De klassiska och varierande introna är bara de en upplevelse som förgyller varje speltillfälle med knasiga scener, nästan som små filmer, där maskarna försöker ha ihjäl varandra. När man sedan väl har börjat spela så är det svårt att slita sig. Nivåskillnaderna är dock för stora. Nybörjare är för lätt och avancerad nästan för svår, speldatorn är så jäkla träffsäker med allt han har till förfogande. Betyg: kkkk

STAR WARS BATTLEFRONT: RENEGADE SQUADRON är ännu ett spel i Battlefrontfamiljen speciellt framtaget för PSP. Berättelsen utspelar sig i dåtid strax efter slaget vid Yavin 4, första filmen i orginaltrilogin A New Hope, och handlar om en grupp elitrebeller, under ledning av Han Solo. Det är en Arkivarie som gräver i arkiven och hittar denna hittills okända grupp. I spelet antar man rollen som av medlemmarna i denna elitgrupp och genom kampanjen, som utspelar sig parallet med handlingen i filmerna, bekämpa imperiet. Denna rebellstyrka tycks mest bestå av galaxens avskum, men tycks ändå vara en effektiv grupp som efter imperiets slutgiltiga nederlag vid Endor, upplöses då de förverkligat sitt syfte. Tyvärr är ovanan med kontrollerna allt för stor och spelet blir både svårt och klumpigt att spela och min genomsnittliga levnadstid i spelet varar bara några sekunder, men man lär sig snart. Spelet får plus för att handlingen känns spännande, men samtidigt också ett minus för att det bryter det kanon som existerar med filmerna. I "instant battles" funktionen kan man spela som antingen republiken (klonsoldater) eller CSI (battledroids) vilket definitivt förstör kanon om dessa dessutom förekommer i kampanjen. Betyg: kkkkh

LEGO BATMAN THE VIDEOGAME bygger mycket i sitt utförande på de första tecknade Batman från 90-talet men man har kryddat upp spelet rejält med humor, och givetvis Lego (från Lego Batman) för att nå en bredare spelarmassa genom en rad komiska inslag som mest liknar situationskomedi typisk för tecknade filmer som Hanna-Barbera, Snurre Sprätt och liknande där det tycks finnas en avsevärd riktad humor mot stackars The Boy Wonder Robin, Batmans trogna, unga, sidekick, där det mest är han som gör bort sig, skadar sig eller dylikt, vilket givetvis får en annan att dra lite på smilbanden. I spelet har man möjligheten att välja mellan att spela som Batman eller Robin och då har man också möjligheten att puckla på varandra, och precis som när man ger sig på skurkarna, går man "i sönder" på samma sätt som Lego gör. Bossarna i spelet är Batmans alla ärkefienden och man kommer slåss mot bland annat Jokern. Pingvinen, Kattkvinnan, Gåtan, Mr Freeze, Two-face och en rad andra för mig okända skurkar, som säkerligen förekommer frekvent i den tecknade serien. 3d-gränssnittet gör det svårt att kontrollera karaktärerna när man spelar. Betyg: kkkkh

LEGO INDIANA JONES THE ORIGINAL ADVENTURES är precis som Batmanspelet baserat på Legobyggsatserna Indiana Jones samt har en handling som följer filmerna, åtminstone de första tre. Även här har man satsat mycket på situationskomedi med både "klantiga" personer och "ramla och slå sig" konceptet. Eftersom spelet vänder sig mer mot mindre barn så kan man ju undra om det, precis som i filmerna, kommer dö folk. Två favoritscener, från filmerna där just personer dör, är när Indy skjuter den svärdsvingande skurken i öknen och när han jagas av turkar i Istanbuls farvatten. Man kan också undra om den råa scenen finns med där Indy slåss mot en tysk arnoldsoldat, som sedan splashas mot ett flygplans propellrar. Precis som Batman har också Indiana ett 3d-gränssnitt som ger viss svårighet när man spelar. Dock upplever jag inte spelet som särskilt svårt att spela, nivån är lagom när man ännu inte vant sig vid kontrollerna. Betyg: kkkkh

Sony PSP har också möjligheten att visa film, ett särskilt UMD-format som numera verkar vara totalt ute då utbudet tycks vara nästan minimalt. Lägger man in bilder och musik på minneskortet får man dessutom en komplett mediacenter, man kan också lägga in konverterad film på kortet, som alla tre går att spela upp. Skärmen är dock liten, men widescreen, så frågan är hur bra egentligen en film är där. Köper man till kablar så skall man kunna spela upp både spel och film på storbildsteve, vilket skulle kunna vara något. Det finns också inbyggt trädlöst Internetmöjligheter i basenheten, med WiFi, vilket jag tänkte prova på skolan på torsdag. Exakt hur bra detta fungerar återstår dock att se, men det vore toppen och det vore bra, eftersom bl.a. Swebuss erbjuder gratis trådlöst bredband på sina bussar.

Total upplevelse så här långt blir ändå kkkk

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil