Djupt inne i arkivet…

En lämplig syssla för en praktikant är att att påta i arkivet, desperat försöka trycka ner dokument i arkivlådor fyllda till bristningsgränsen. Ett ganska trevligt jobb som lätt kan ge en timmes egen tid i avskildhet. Men det var först idag ett dilemma med detta arkiv dök upp, något som egentligen aldrig har direkt reflekterat över mer än lite ytligt i skolan, nämligen när det dyker upp personer man kanske känner. Min handledare utreder nästan enbart ålderspensionärer, men då och då dyker det upp en å annan yngre människa. Idag var jag behjälplig i arkivet och hjälpte flera handläggare att sortera in akter, bland annat från psykiatrihandläggarna, och det var då jag för första gången noterade det kan hända att man stöter på någon man känner, direkt eller indirekt, när jag sorterade in några akter på åttiotalister. Detta ledde till en diskussion med min arkiv-kollega som berättade om hur hon vid upprepade tillfällen varit med om att hon stött på akter, som sorterats in, eller gjort utredningar på personer som hon känner, eller som är nära anhöriga till personer hon känner. Hon poängterade vikten av att luta sig mot sin yrkesprofessionalitet för att inte låta privatlivet blandas ihop med yrkeslivet och också göra detta klart med personerna ifråga när de träffas privat. Hon sa också att det är viktigt att lämna ifrån sig sådana utredningar, i den mån det går, berätta för kollegor så att diskussioner kring personen i fråga undviks i ens närhet, det kan vara en mycket tung börda att bära sådan information om någon man känner eller har känt. Från och med nästa vecka blir det dock lite lättare med arkiv-biten då Trollhättans Stad (troligtvis) ändrar om reglerna för arkivering och går över i fas 2, då enbart inkomna handlingar ska arkiveras, alltså inget från det egna systemet. Detta ett led i Trollhättans stads miljöpolicy för att undvika onödiga pappershanteringar. I fas 3 planeras inkomna handlingar att scannas in och i fas 4 hoppas man ha någon form av samsystem mellan olika myndigheter etc för att helt undvika pappershantering.

«

»

Etiketter: , ,

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil