Kontantfria affärer…

Att det råder kontantfritt i kollektivtrafiken, på de flesta håll i landet, är säkert inget som undgått någon och för de flesta av oss är det numera väldigt praktiskt att betala resan med antingen betalkort eller SMS. Men snart kan samma sak bli verklighet i flera av landets butiker, kanske rent av i alla. Kontaktstoppet i kollektivtrafiken kom av att det blev en fråga om arbetsmiljö för chaufförerna. Rånrisken var stor, speciellt i samband med månadsskiftena, när nya månadskort löstes, eller på landsortslinjer där biljettpriserna var högre. För att göra chaufförernas arbetsmiljö säkrare togs alltså möjligheten att betala med kontanter bort. Med samma logik vill arbetsmiljöverket införa kontantstopp i mindre butiker, speciellt i dem med högre risk för rån. Risken finns dock att om det börjas i ena änden så kommer det inte att sluta förrän i andra, alltså kontantstopp i hela landet. Förlorarna på detta blir främst den äldre generationen, som ännu inte infunnit sig i betalkortsgenerationen. Andra grupper som också påverkas negativt är de som av någon anledning inte har möjligheten att skaffa ett betalkort, exempelvis på grund av för låg ålder eller har en annan kulturell bakgrund som försvårar. Ytterligare en grupp som hamnar i kläm är de med funktionsnedsättningar som omöjliggör användandet av betalkort. Risken finns också att när vi inte längre ser pengarna, rent fysiskt, att vi tappar kontrollen över hur mycket pengar vi verkligen äger och därmed riskerar att handla för mycket och att pengarna därmed inte räcker exempelvis månaden ut. Sedan finns det ju dem mer konspiratoriska bloggarna som ger i från sig ett varningsord om att kreditbolagen blir de stora vinnarna och att svenska folket kommer hamna i en enorm kreditskuldfälla. På en annan blogg varnar man för att om alla pengar förvaras elektronisk blir vi extra utsatta om staten flippar ur, om det sker en statskupp eller om cyber-terrorister plötsligt blir intresserade av Sveriges banksystem. Personligen får de gärna införa kontantstopp, så länge man inte försvårar för personer, som jag nämner ovan, för att handla i landets butiker. Andra fördelar blir ju också att det inte behövs en stor klumpig plånbok utan att det räcker med ett litet smidigt etuit som rymmer alla betalkort, medlemskort med mera som man äger. Mynt har en irriterande förmåga att gnaga sönder lädret i plånböcker.

«

»

2 kommentarer hittills på “Kontantfria affärer…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. ConnyT tyckte:
  Den 15 april 2010 kl 15:01

  ”Personligen får de gärna införa kontantstopp, så länge man inte försvårar för personer, som jag nämner ovan, för att handla i landets butiker.”

  Så med andra ord är du emot detta eftersom det givetvis kommer försvåra för dessa grupper?!

  Kenneth Jansson svarade
  den 15 april 2010 kl 16:29

  Om en, eller flera grupper, av människor utestängs, så ja, eftersom det då blir tal om diskriminering…

Trackbacks

 1. 100414 | Kontantlösa butiker. Har folk hål i huvudet? | Gester...med ord

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil