Aftonbladetjournalistik igen…

Aftonbladets nätupplaga skriver idag om ett hus i Lund där det bor narkomaner och psykiskt svaga. Socialen i Lund står för hyrorna och lägenheterna är i total kaos och missär, ingen el, skit på skiten och andra horribla boendeförhållanden. Givetvis är det tragiskt för de människor som bor där men som brukligt är i sådana här "avslöjanden" är det omöjligt att få hela bilden klar för sig eftersom en rad sekretesser och annat jox står i vägen för socialen att kunna tala om varför det är som det är. Kanske är jag naiv som tror att socialen faktiskt har försökt att hjälpa dessa människor men hindrats av att de själva inte vill ha någon hjälp, vi lever faktiskt i en demokrati formad av ett socialdemokratiskt tänkande utan dess like där integritet och självbestämmande är några va de viktigaste delarna, där vi, som arbetar med socialt arbet i någon form, inte kan tränga oss på och tvinga på människor hjälp eller att de ska bo på ett visst sätt, oavsett hur mycket vi än vill. Denna etiska aspekt/konflikt är faktiskt den svåraste vi har i vår yrkesroll, som kan liknas med en pyramid, där det ständigt sker spänningar och konflikter mellan vad vi vill, vad samhället vill, vad individen vill, och vad staten/kommunen säger. Men några sådana aspekter och funderingar tar givetvis aldrig med i nyhetsflödet från massmedia, sådan sympati och förståelse är ju inte sådant som säljer lösnummer, och andra samhällsinvånares okunskap i sammanhanget är bara sorgligt. Vad kan man då göra åt saken för att hjälpa dessa människor? Det finns bara, vad jag kan se och komma på just nu, två saker, antingen tvingar vi oss på dem eller så försöker vi föra en dialog med dem och bygga upp en relation där vi steg för steg kan komma närmare varandra och samtidigt tillåtas ge mer hjälp och insatser.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil