Nu är det sjukligt att vara gravid…
Kategoriserad i Vardagen
« På snabbvisit till norrland…
Etiketter: aftonbladet, do, försäkringskassan, gravid, graviditet, prejudikat, tingsrätt, tingsrätten
Andra inlägg som kan vara av intresse
- Sjukligt att vara gravid?
- Det blåser medvind…
- Knyck tre, straffas för två…
- Låt er inte luras av Sossarnas guld och gröna skogar…
- Könskvotering är bara okej om det gagnar kvinnorna…
Denna dag, tidigare år
- 2011: Vattnet går åter att dricka
- 2011: Nu har betyget landat – bara ansökan om examen kvar…
- 2010: men det var i alla fall billigast
- 2009: Vanvård i Trollhättan?
Att vara gravid är ingen sjukdom, utan ett tillstånd. Men för den saken så kan man få sådana besvär, så man inte kan jobba för det gör så förbaskat ont.. en ischiasnerv i kläm, är ingen sinnekur, foglossning, ryggvärk. Eftersom en karl inte klarade mer än 3 timmar av en förlossning så går det nog inte för en man att sätta sig in i hur det känns.
Det borde väl kosta mer för försäkringskassan att hålla på att driva ärenden till länsrätten..
Försäkringskassan utreder numera arbetsförmåga, och inte vad man inte kan göra, och även om du under en graviditet får ryggproblem, smärtor med mera så finns det inget som säger att du inte kan arbeta. Visst, du kan inte fortsätta som polis, montör, snickare eller undersköterska, men du kan istället göra andra jobb som inte kräver lyft, med mera. Sedan om det inte finns några jobb som passar eller inte finns några lediga tjänster är ju inget som försäkringskassan kan ta hänsyn till.
Problemet är att många inte förstår hur myndigheter, myndighetsutövande och byråkrati fungerar i Sverige. Massmedia hjälper till att späda på den felaktiga bilden och inte heller har myndigheterna någon chans att försvara sig då det råder sekretess. Jag har inte heller full kunskap om dessa, men jag känner ändå att jag har tillräckligt för att förstå att det inte är den som är sjuk som har rätt och myndigheten som har fel. Det handlar om att förändra de politiska riktlinjer och lagar som myndigheterna arbetar efter. Jag anser inte att graviditet är varken sjukdom eller tillstånd, båda är ord vars innebörder blir felaktiga. Om man väljer att bli gravid så måste man också vara beredd på att drabbas av ”biverkningar”. Genom att se över vad som gäller och vad som skall gälla för gravida under graviditetens senare del, när det börjar bli ”jobbigare” tror jag att man kan hitta bättre lösningar.
När det gäller drivprocessen handlar det nog mest om en del av myndighetsutövandet. Som det är nu så har myndigheterna vissa riktlinjer för ett beslut och i utövandet ligger det att om en beslut tillkommer som är till ”besvär”, negativt, för myndigheten så skall de överklaga, på samma sätt som ett beslut som är negativt för en enskild individ kan/skall överklagas. Genom att driva processen och få ett beslut i våra förvaltningsdomstolar skapas rättspraxis, vilket är vad varje byråkrati strävar efter, med sådan praxis kan de forma verksamheterna betydligt lättare än innan, med mer precisa regler, det blir liksom ”lag” på det. Därför är det viktigt att man alltid försöker driva ett beslut vidare, om man anser att det kan ha stor betydelse av att få det avgjort i domstol, för framtida ärenden. Nackdelen är då att det är både kostsamt och tidskrävande att driva mål och de har inte alltid intresse för att skapa praxis och man får då inte prövningsrätt för att få sin sak avgjord i rätten.