Nu är det sjukligt att vara gravid…

I september skrev jag om hur debatten kring försäkringskassan och graviditet som sjukdom åter var på tapeten när en grupp kvinnor anmälde försäkringskassan till DO för diskriminering. "Läsarstormen" som följde i Aftonbladet ledde till, eller säkerligen påverkade, DO som valde att ta fallet till Tingsrätten och nu har "domen" fallit. Försäkringskassan är skyldig till diskriminering, fastslog Tingsrätten och tilldömer 4, av de 17 mammorna, 50 000 kr vardera i skadestånd från myndigheten. "Det känns oerhört bra" säger en av mammorna, tillika kallad "vinnare" till Aftonbladet. Rätt eller fel? Ja det kan ju alltid diskuteras. Graviditet är i regel självvållat och har i regel också en del följdkrämpor som man kan förvänta sig. Gissningsvis kommer det inte att sluta där, försäkringskassan kommer nog driva saken vidare upp i högsta instans och intresse finns nog eftersom prejudikat saknas i dessa fall.

«

»

2 kommentarer hittills på “Nu är det sjukligt att vara gravid…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. kim, tjej med barn... tyckte:
  Den 4 november 2009 kl 12:59

  Att vara gravid är ingen sjukdom, utan ett tillstånd. Men för den saken så kan man få sådana besvär, så man inte kan jobba för det gör så förbaskat ont.. en ischiasnerv i kläm, är ingen sinnekur, foglossning, ryggvärk. Eftersom en karl inte klarade mer än 3 timmar av en förlossning så går det nog inte för en man att sätta sig in i hur det känns.
  Det borde väl kosta mer för försäkringskassan att hålla på att driva ärenden till länsrätten..

  Kenneth Jansson svarade
  den 4 november 2009 kl 17:25

  Försäkringskassan utreder numera arbetsförmåga, och inte vad man inte kan göra, och även om du under en graviditet får ryggproblem, smärtor med mera så finns det inget som säger att du inte kan arbeta. Visst, du kan inte fortsätta som polis, montör, snickare eller undersköterska, men du kan istället göra andra jobb som inte kräver lyft, med mera. Sedan om det inte finns några jobb som passar eller inte finns några lediga tjänster är ju inget som försäkringskassan kan ta hänsyn till.

  Problemet är att många inte förstår hur myndigheter, myndighetsutövande och byråkrati fungerar i Sverige. Massmedia hjälper till att späda på den felaktiga bilden och inte heller har myndigheterna någon chans att försvara sig då det råder sekretess. Jag har inte heller full kunskap om dessa, men jag känner ändå att jag har tillräckligt för att förstå att det inte är den som är sjuk som har rätt och myndigheten som har fel. Det handlar om att förändra de politiska riktlinjer och lagar som myndigheterna arbetar efter. Jag anser inte att graviditet är varken sjukdom eller tillstånd, båda är ord vars innebörder blir felaktiga. Om man väljer att bli gravid så måste man också vara beredd på att drabbas av ”biverkningar”. Genom att se över vad som gäller och vad som skall gälla för gravida under graviditetens senare del, när det börjar bli ”jobbigare” tror jag att man kan hitta bättre lösningar.

  När det gäller drivprocessen handlar det nog mest om en del av myndighetsutövandet. Som det är nu så har myndigheterna vissa riktlinjer för ett beslut och i utövandet ligger det att om en beslut tillkommer som är till ”besvär”, negativt, för myndigheten så skall de överklaga, på samma sätt som ett beslut som är negativt för en enskild individ kan/skall överklagas. Genom att driva processen och få ett beslut i våra förvaltningsdomstolar skapas rättspraxis, vilket är vad varje byråkrati strävar efter, med sådan praxis kan de forma verksamheterna betydligt lättare än innan, med mer precisa regler, det blir liksom ”lag” på det. Därför är det viktigt att man alltid försöker driva ett beslut vidare, om man anser att det kan ha stor betydelse av att få det avgjort i domstol, för framtida ärenden. Nackdelen är då att det är både kostsamt och tidskrävande att driva mål och de har inte alltid intresse för att skapa praxis och man får då inte prövningsrätt för att få sin sak avgjord i rätten.

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil