Den blomstertid nu kommer…

Snart är juni här och alla skolavslutningar med den och därför har återigen debatten kring skolavslutningar i kyrkan blossat upp. På ena sidan står de som vill hålla traditionerna vid liv och på andra sidan står de som anser att den svenska skolan skall göras absolut fri från allt som har med religion att göra, annat än i studiesyfte så klart. Själv tycker jag att hela den här debatten, som säkerligen rasat i decennier, är fruktansvärt överdriven. Givetvis så skall inte det kristna vara involverat i avslutningen annat än att man lånar kyrkan, som fungerar som en fantastisk bra (och stor) samlingspunkt. När jag var riktigt liten höll alltid prästen en andakt i samband med skolavslutningarna, kanske som en motprestation för att kyrkan blivit utlånad, men senare har andakten övergått från religös natur till en mer neutral natur där prästen i princip bara givit oss sina lyckoönskningar för framtiden. En problematik som ofta lyfts fram i samband med skolavslutningar är den att om den hålls i kyrkan så kan inte alla vara med. Vi är idag ett mångkulturellt land med hur många nationalliteter, kulturer och religioner som helst representerade och vissa av dessa kan inte, eller får inte, beträda en kyrka och därmed missar de avslutningen. Jag kommer ihåg från det jag gick i lågstadiet och mellanstadiet att vi hade en tjej i klassen som tillhörde Jehovas Vittnen, hon fick aldrig vara med på någonting utan fick vackert sitta kvar i klassrummet och teckna. När jag gick på gymnasiet fanns det en kille som var muslim som tyckte hela debatten bara var bullshit, han menade att vad fasiken spelade det för roll om han som muslim gick in i en kyrka, eller inte, hans tro påverkades inte och inte heller påverkades hans tro andra där. Ju närmare vi kommer skolavslutningarna dessto mer intensifierad kommer debatten bli för att sedan helt hamna i dvala tills nästa år.

«

»

3 kommentarer hittills på “Den blomstertid nu kommer…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. kyrksyster tyckte:
  Den 25 maj 2009 kl 21:22

  Min erfarenhet är att det inte är muslimer, hinduer eller vad de nu är som inte kan besöka kyrkan. Det är militanta ateister som vill få stopp på det hela för sina barns räkning.

  Jehovas Vittnen är nog en av de ytterst få andra trosinriktningar som har förbud att beträda kyrkan.

  Kenneth Jansson svarade
  den 25 maj 2009 kl 21:51

  Att ha skolavslutning i kyrkan är helt okej för mig, dem är ofta stora och slukar rejält med folk för att inte tala om akustiken sedan. Men jag tycker inte inte att prästerna ska hålla andakt samtidigt så att det får en religös prägel just med tanke på att alla idag är inte religösa, eller ens kristna. Visserligen är ju kyrkan i sig självt en kristen plats. Det blir ju sedan tråkigt när inte alla kan vara med därför att de anses förbjudna av sin kultur eller religion och få skolor i landet har såpass stora aulor att det går att föra någon form av större gemensam avslutning. Kanske är det de ”militanta ateisterna” som är dem som gapar mest i debatten, jag har aldrig tänkt på det.

 2. Tobias tyckte:
  Den 25 maj 2009 kl 22:50

  Håller med kyrksyster, hela debatten drivs på av ateister som drabbas av svindel om så bara de tittar på en kyrka. Skolavslutning i kyrkan är en sanslöst harmlös tradition och skadar ingen. Man kan inte gömma sig bakom Jehovas vittnen heller, då måste ju skolan sluta med att klippa julpynt och liknande också. I läroplanen står det att skolan ska lära ut etik så som den förvaltas av ”kristen tradition och västerländsk humanism”, så det kan knappast skada om ungarna får sig en liten dos etikundervisning av prästen heller , även om rektorn borde läsa igenom hans predikan först…

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil