Köldmyten…

De från norr brukar ofta tycka att vi från söder är kärringar som gnäller över att det är kallt vid minsta minusgrad. Hög luftfuktighet säger vi till försvar. Men allt är bara en myt, åtminstone enligt meteorologerna. "Att 5 minus känns kallare i söder än i norr på grund av luftfuktighet är en så djupt rotad myt att till och med en del meteorologer har gått på den. Den lilla mängd vattenånga som finns i luften vid låga temperaturer påverkar inte luftens värmeledningsförmåga" säger meteorologen Pär Holmgren till Aftonbladet. Istället, menar han, beror det hela på att norrlänningarna är mer vana vid kyla än oss söder ifrån. "Det är dels en psykologisk faktor, man kan vänja sig mentalt om man är ute mycket i kylan. Sen klär sig norrlänningarna varmare eftersom de av erfarenhet vet att kylan är obehaglig" säger Holmgren. Vindarna kan ha en viss inverkan på upplevelsen av kyla. Längs kusterna och våra svenska insjöar kan det blåsa lättare vindar vid några minusgrader jämförd med riktigt låga minusgrader då luften står helt stilla. "Det behövs bara en svag vind för att en låg temperatur ska upplevas som mycket obehaglig" säger Pär Holmgren. Vindar som kommer in över vatten känns kallare och därmed upplever vi på söder att det är mycket kallare än vad det egentligen är. Och visst håller jag med. Varje gång man besöker Göteborg eller Stockholm känns det isande kallt, likaså Vänersborg. Den öppna kusten låter vindarna utan problem blåsa in över dess frusna själar.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil