The British Bulldog

I dag är det 35 år sedan sir Winston Churchill gick ur tiden. Churchill kommer alltid att vara förknippad som en av de starkaste ledarna som tog över rodret när hela Europa var i kris, styrde upp situationen, red ut stormen och slutligen drev fram en fred. I år är det också 65 år sedan andra världskriget tog slut. Den 29 april och 7 maj 1945 gav tyskarna upp och kapitulerade inför de allierades trupper. Dagen efter, 8 maj, kapitulerade de tyska trupperna inför Sovjet, med undantag för en lite seg tysk gruppering i Prag som höll ut till den 11 maj. Den 11 juli krävde de allierades ledare att kejsardömet Japan skulle kapitulera villkorslöst, men japanerna vägrade. Den 6 augusti beordrade USAs president att den första atombomben över Hiroshima skulle fällas. Trots uppvisningen av dessa massiva vapen fortsatte Japan att vägra kapitulera och tre dagar senare, 9 augusti, fälldes den andra atombomben över Japan, då över staden Nagasaki. Över 200.000 japaner dog direkt av de båda bomberna samt kom att dö den nästföljande tiden till följd av bland annat strålningen. Den japanska ledningen befann sig i kris, när väl vapnens effekt blev känt för dem. Det fanns de inom den militära ledningen som var beredda att fortsätta strida till siste man, med hänvisning till ära och plikt, medan andra ville få slut på lidandet och kapitulera med rädsla för att Tokyo skulle gå samma öde till mötes som Hiroshima och Nagasaki. Eftersom ledningen inte kunde komma överens om ett beslut hade de inget annat val än att vända sig till den Japanska kejsaren och be honom fatta ett beslut. Kejsaren besvarade att han ville få ett slut på kriget och återfå fred för det japanska folket. Hans vilja följdes. Den 15 augusti, 1945, kapitulerade det japanska kejsardömet inför de allierade och den 2 september blev det officiellt genom Japans undertecknande av kapitulationshandlingarna ombord på det amerikanska slagskeppet USS Missouri i Tokyobukten. Därmed var också andra världskriget officiellt över. Andra världskriget må ha utspelat sig en mycket kort tid, sett rent tidsmässigt, men trots det påverkas världen än idag. Kvarvarande minor både skadar och dödar folk ännu, effekterna av atombomberna både skadar och dödar japaner ännu, politiska ideologier som sipprade fram med andra världskriget lever ännu idag kvar och hotar demokratin världen över, årtionden efter att Japan kapitulerat så dök det ännu upp japanska soldater på olika öar, runt Japan, som ovetandes om kapituleringen fortfarande beskyddade sina objekt. Andra sår som inte läker är det faktum att miljontals människor fick sätta livet till i dödsmaskineriet i både Tyskland och Sovjet vilket efterlämnade miljontals anhöriga som inte vet var deras anhöriga tog vägen, om dem dog eller inte, eller i fall de ännu finns i livet någonstans där ute ovetandes om varandras existens. Andra konsekvenser av andra världskriget blev att bland annat det brittiska samväldet raserades samt att en rad nya länder uppstod som i sin tur ledde till nya konflikter och nya kriser. Drygt fem år senare skulle åter USA, och några av deras allierade, ge sig ut i krig när Nord- och Sydkorea drabbade samman och bakom hörnet lurade  ett helt nytt krig, ett kyligt sådant, vars effekter skulle kunna ödelägga hela världen.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil