Nu har han parkerat bågen…

Easy Rider från 1969 | Aftonbladet.se

Easy Rider från 1969 | Aftonbladet.se

En filmlegend har gått ur tiden. 74 år gammal avled skådespelaren, regissören och manusförfattaren Dennis Hopper i sviterna av prostatacancer. Han blev verkligen en legend och likt många andra storheter inom filmen värld, dog han med stövlarna på, senare i år kommer två produktioner ut där han gjorde sina två sista roller. Hoppers liv var det sista kantad av olycka, samtidigt som han kämpade mot sin cancer och sina sista roller låg han i en bitter skilsmässa från sin tidigare fru Victoria Hopper. Under sin nästan 55 år långa karriär hann Hopper med att skapa en rad minnesvärda roller, både framför kameran som skådespelare och bakom kameran som regissör och manusförfattare likväl som kändis. Några av de roller jag minns allra bäst är klassikern Easy Rider, från 1969, där Hopper också stod för manus och regi samt blev oscarnominerad, men andra minnesvärda roller var som skurk i filmen Speed, från 1994, och likaså skurk i filmen Waterworld, från året därpå. Hopper hade talang för att spela olika karaktärer, oavsett vilken sida om lagen de stod, och alla roller satte han en mycket särskild prägel på. Nils-Petter Sundgren beskriver Hopper med att "han hade en uppstickarattityd inom filmen, det var han och samtida Jack Nicholson som stack upp och vågade utmana. Han var även i Stockholm och gjorde stort intryck på folk under Stockholm filmfestival [...] men han var intensiv och kunde spela jävligt otrevlig, som i Blue Velvet. Där var han ju riktigt vidrig. Han var en bra skurk, type casted. Och han hade utseendet för det också". Så här i maj månad, prostatacancerns månad, så har inte bara den pågående svenska mustaschkampen fått ännu ett ansikte i kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom, utan sjukdomen har också fått uppmärksamhet utomlands.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil