Ingen majoritet?

Det var en spännande natt, natten till i dag, allt eftersom valdistrikt efter valdistrikt hade räknat sina röster. ValU hade redan förutspått att Alliansen skulle få fortsatt förtroende att styra landet men ändå fanns nervositeten där när skillnaderna mellan de båda blocken var närapå likvärdiga. En bit efter klockan ett, i natt, stod det klart att rösträkningen från vallokalerna oroande pekade på att ingen av blocken fått majoritet och att Sverigedemokraterna inte bara lyckats komma in i Riksdagen med minst 20 mandat utan också kommer att utgöra en vågmästarroll och därmed är båda blocken beroende av Sverigedemokraternas gunst. Redan innan vallokalerna stängde var det ett faktum att Sverigedemokraterna skulle komma att utgöra en vågmästarroll och länge var detta toppnyheten hos de flesta medier, vad kommer Sverigedemokraterna få för roll i framtiden? De rödgröna poängterade länge att de under inga som helst omständigheter skulle komma att samarbeta med Sverigedemokraterna och hårt kritiserade de Alliansen för att de inte gick ut och sa samma sak. Allt eftersom började även Alliansen säga det samma men nu med siffrorna i hand, även om valet ännu inte är riktigt klart, så kan Alliansen vara tvungna att samarbeta med Sverigedemokraterna eller, som det ryktats om länge, tvinga gå över blockgränserna och samarbeta med någon av de Rödgröna, troligtvis Miljöpartiet. Även om Miljöpartiet prompt säger att de vägrar samarbeta med Alliansen så finns det delade meningar inom de egna leden, vissa vill, andra inte och Miljöpartiet befinner sig i ett guldläge; om Alliansen går mot det egna ordet och samarbetar med Sverigedemokraterna så kommer Alliansen få äta upp det i all evighet, kritiseras hårt och kanske också förlora sin trovärdighet. Miljöpartiet kan alltså välja att samarbeta med Alliansen men, med tanke på att de är tredje största parti, kräva ofantligt mycket av Alliansen och därmed bli dyrköpta. Det har spekulerats i krav på vice stadsministerpost så som andra tunga ministerposter som miljöminister. Miljöpartiets position kan också leda till att Alliansen tvingas skriva om mycket av sina partiprogram och vallöften till förmån för Miljöpartiets egna. Det är först på onsdag som vi verkligen vet slutresultatet, när alla förtidsröster är inräknade, och först då ser vi också om Alliansen kanske lyckas komma över 50% gränsen eller om de rödgröna gör det själva. Alltså kommer vi att ha flera dagar fyllda av olidlig spänning framför oss.

«

»

2 kommentarer hittills på “Ingen majoritet?”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Tobias tyckte:
  Den 20 september 2010 kl 19:29

  Nu är det dags för Miljöpartiet att ta sitt ansvar och samarbeta med regeringen. Det är enda alternativet om man menar allvar med att fullständigt stänga ute SD.

  Kenneth svarade
  den 20 september 2010 kl 19:51

  Det enda egentliga alternativet är att ändå försöka med en minoritetsregering men då riskera att de rödgröna, med stöd av SD, exempelvis ger så på Alliansen, eller att Alliansen försöker jobba över blockgränserna i vissa frågor. Oavsett vad Alliansen väljer kommer det stå dem dyrt…

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil