Ny ICA-skandal…

I förra veckan var ICA på tapeten då de i sin tevereklam introducerade en ny praktikant i butiken, Jerry, med funktionshindret Downs syndrom, och skapade en het debatt. Du kan läsa det inlägget här »

Den nya skandalen handlar om ICA:s prissättning i samband med att PRO genomförde sin årliga priskontroll i landets butiker. Avslöjandet kunde inte komma mer olämpligt än samtidigt som Eskilstuna-kuriren publicerade sitt reportage om hur ICA-butikernas chefer tjänar storkovan i skuggan av krisen. Bert Karlsson går ut i Aftonbladet och kritiserar högljut både PRO:s undersökning och handlarna som sänker sina priser vältajmat lagom tills undersökningar genomförs. Han påpekar dock, till Aftonbladet, att han tror att det är betydligt fler handlare som sänker sina priser till undersökningarna och sedan höjer dem igen. Något han kallar för bedrägeri. Han kritiserar också PRO för att genomföra sina undersökningar föranmält och bara på en begränsad del varor. PRO:s ordförande Curt Persson håller inte med Bert Karlsson i kritiken. Till Aftonbladet säger han "Nej, jag delar inte den uppfattningen. Vi vill ha en varukorg med basvaror som kan jämföras över lång tid och vi byter veckor från år till år. Bert ville ta över PRO:s prisjämförelse och det tackade vi nej till". DN Ekonomi skriver att deras egna granskning, av landets största ICA-butiker, bekräftar höjningarna. Enligt DN så är skillnaderna så stora att de butiker som då var billigast sedan har blivit dyrast. Till DN försvarar ICA-handlarna sig med att det beror på ökade råvarupriser och att fusk inte är något de håller på med. DN menar dock att belägget för råvarupriserna inte finns och att det också finns tydliga tecken på orimliga prissvajjningar just när PRO:s undersökning tog plats. Enligt PRO:s ordförande Curt Persson har det hänt att ICA-handlare ringt runt till varandra och förvarnat inför deras besök. DN skriver att PRO:s lista på varor ser i princip likadan ut från år till år och att PRO också brukar besöka butikerna ungefär vid samma tidpunkt varje år. Något som öppnar upp för fusk. Även Aftonbladet går på samma linje som DN och till dem försvarar sig ICA likadant. Ann Carlsson, chef för affärsområden på ICA Sverige, slår tillbaka kritiken. "Vad det gäller matpriser i butik så är vi extremt angelägna att hålla tillbaka dem så mycket vi bara kan. Det är en av våra hygienfaktorer" säger hon till Aftonbladet. Aftonbladet skriver att det inte förekommer någon central prissättning hos ICA utan att det istället är upp till varje ICA-handlare att bestämma priserna. "Somliga av dem ligger rätt på den lokala marknaden och har lägre priser, andra gör det inte. Det skiljer sig åt" säger Ann Carlsson. Till Aftonbladet säger hon att hon tidigare hört talas om rykten att ICA-handlare har höjt priserna efter PRO:s undersökning. "Om så är fallet, om den typen av rykten uppstår så är vi alltid väldigt tydliga med att det inte är okej att göra så. Det är självklart inte okej" säger hon och avslutar med "Generellt sätt måste jag få säga att vi bluffar inte. Vi skulle inte vara så framgångsrika annars, det är en av våra huvudfrågor mot kunderna att man kan lita på oss, det vill jag betona". Men Daniel Nilsson, en av grundarna bakom sajten Matvarupriser.se, som gör prisjämförelser på mat, säger något helt annat. Han menar, precis som Bert Karlsson, att många ICA-handlare vet om när PRO:s undersökningen ska genomföras och taktiksänker priserna. "Det är klart ICA bluffar med priserna. De ger konsumenterna vilseledande information. Och ICA gick nyligen ut i en reklam och sa de sänkt priserna på flera varor, men det har de egentligen inte gjort" säger han till Aftonbladet. Till Aftonbladet försvarar sig PRO mot kritiken. PRO:s ordförande Curt Persson säger att "vår undersökning är seriös" och slår tillbaka bland annat Bert Karlssons och Daniel Nilssons kritik. Curt Persson säger dock att det bara är ett dussintal butiker, i landet, som undersöks, oanmält, en gång om året, oftast i samma månad och med samma "varukorg". "Vi har gjort det här under väldigt många år, och jag har inte upplevt någon sån här större diskussion under de tidigare åren" säger han och menar samtidigt att risken för att butikerna anpassar priserna i samband med undersökningen är mycket liten. "Det kan ju vara så att om vi startar i en affär tidigt på morgonen så är det inte omöjligt att man då berättar vidare inom en koncern att nu är PRO ute på en prisundersökning. Men vi gör det så kompakt vid ett tillfälle så den risken menar vi är mycket liten" och fortsätter med "Men det kan hända att om de vet att vi under en månad har de här prisundersökningar har justerat någon av priserna" säger han till Aftonbladet. På frågan om det kan finnas läckor inom PRO svarar han med att "vi har inget belägg för det, men det är klart att bland ett tusental människor skulle det kunna finnas någon". Enligt Aftonbladet skall nu PRO se över sin undersökning och fortsättningen av det. Han avslutar med "är det så att det behövs göras några justeringar så ska vi så klart göra det inför den kommande prisundersökningen". Till DN tycker PRO att det är bedrövligt ifall DN:s uppgifter stämmer. "Är det så är det bedrövligt, det är ju ett sätt att manipulera ett ärligt uppsåt att få en prisjämförelse över landet. Om det är så är det näst intill kriminellt" säger PRO:s ombudsman Sten Boström som ansvarar för den årliga prisundersökningen. "Men jag har inget belägg för att det förekommer och frågan är om de skulle hinna göra prisförändringarna. Många av de varor vi tittar på är ju prissatta på förpackningarna, till exempel kött". DN Ekonomi undersöker om ICA:s konkurrenter och hur dom gör. Willys gör vissa medgivanden kring att det tycks ske en generell prissänkning i landets butiker, under PRO:s undersökningsmånad, inte bara i deras egna butiker utan också hos andra. Till skillnad från ICA har Willys en central prissättning. Hos Coop finns en uttalad policy mot prissänkningar i samband med PRO:s undersökningar. "Vi har en diskussion inom Coop om den här typen av undersökningar och hur man ska förhålla sig till dem. Vi sänker inte priserna i samband med att vi ska bli granskade" säger Magnus Nelin, presschef hos Coop, till DN. För Vi-butikerna finns det en central prisrekommendation för varor men att det är upp till varje butik att sätta sina egna priser. Bo Rundström, vd för Vi-butikerna, säger dock till DN att de inte gör några prissänkningar i samband med prisundersökningar men att han inte kan svara för vare enskild butik. Personligen har jag gjort vissa noteringar på priserna under året, bland annat att ICA:s sänkningar, tidigare i år, inte var så utbredd som de påstod och hur den senare ebbades ut och priserna höjdes, något jag tydligast märker av på de varor jag brukar oftast köpa. Jag har också noterat hur förpackningar har bytt storlek men priserna varit kvar, jämförelsepriser som inte stämmer eller som utelämnas samt hur de kör med kampanjvaror som aldrig finns inne. Se också: Eskilstuna-Kuriren 1, 2 & 3.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil