Socialtjänstlagar, LSS, LASS, färdtjänst och bostadsanpassning

Idag avslutade vi en serie av föreläsningar med Åsa, chef över cheferna för biståndshandläggarna, i Eskilstuna kommun. I princip har dem handlat om de lagar som biståndshandläggarna går efter samt praktiska exempel på tillämpningar varavat med frågor från oss studenter.      Det har varit mycket intressant att lyssna på och en hel del aha-upplevelser och givetvis en kunskapsutveckling har skett under resans gång. Det jag dock reagerade negativt över var att hon var lite för inriktad på ett förvaltningsperspektiv, vilket givetvis med tanke på hennes jobb är förståligt, där hennes byråkratiska och chefssida fick kanske lite för stort utrymme. Likaså hennes kritik mot förvaltningsdomstolarna var kanske lite väl nyanserat i hennes föreläsninga, åtminstone de gånger de gick på individens linje och inte kommunen.      Andra intressanta saker som kom upp, och som man också bidrog till, var hur det kan skilja sig åt i olika kommuner. Nu har man ju knappt själv arbetat de senaste åren så man är ju inte riktigt uppdaterad kring hur det ser ut i Trollhättan men ändå hittar man en del skillnader. Några av de stora skillnaderna, som också känns positivt, är uppdelningen av hemvården där en del sköter själva omvårdnaden medans en annan del sköter om larmen och en tredje tar hand om matleveranserna. Ur individperspektiv kan det ju visserligen kännas otryggt att ha olika personer som kommer men nästan i regel är det samma personer som delar ut mat och individen själv märker säkerligen ingen skillnad mot om det vore hemvården som skötte allt.      Min största förvåning kom i hur LSS och LASS fungerar, innan har jag trott att dessa lagar i princip gav individen hjälp med så gott som allt den vill men så är det inte, istället finns en rad förordningar som styr upp dessa och också hur insatserna ska utformas/se ut. Med nya lagförslag kommer det ändras ytterligare och stramas åt vilket kommer leda till att det blir svårare att få insatser beviljade enligt LSS och LASS.      I slutet av nästa läsår kommer vi att komma tillbaka till biståndshandläggarna och då studera dem ur ett verksamhetsperspektiv där säkerligen gräsrotsbyråkratin kommer stå i centrum och vilka problem 0ch konflikter det medför. Ska bli spännande och jag väntar redan dit. Nu närmast börjar snart tentaracet igen med två hemtentor på raken som sträcker sig nästan över hela maj. Där i mellan har vi också några föreläsningar och man kan ju alltid hoppas att dem sker i relevans till tentorna, annars kommer säkerligen närvaron sjunka rejält. En snabb titt i almenackan visar att det faktiskt är exakt en månad kvar av skolan, om man nu inte åker på någon kompleteringsuppgift. Ska bli gott med lite sommarlov.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil