När Bergen-Belsen befriades…

..Here over an acre of ground lay dead and dying people. You could not see which was which... The living lay with their heads against the corpses and around them moved the awful, ghostly procession of emaciated, aimless people, with nothing to do and with no hope of life, unable to move out of your way, unable to look at the terrible sights around them ... Babies had been born here, tiny wizened things that could not live ... A mother, driven mad, screamed at a British sentry to give her milk for her child, and thrust the tiny mite into his arms, then ran off, crying terribly. He opened the bundle and found the baby had been dead for days. This day at Belsen was the most horrible of my life. Richard Dimbleby (1913 – 1965), reporter för BBC
Richard Dimbleby och de andra soldaterna i det brittiska 11th Armoured Division. Överallt i det forna Tredje Riket mötte allierade soldater horribla syner i de koncentrationsläger de befriade. Oavsett om soldaterna var unga eller äldre, ansåg sig härdade eller gröna, synerna skulle komma att jaga många av dem livet ut, vissa blev så "förstörda" att de aldrig skulle kunna återvända till ett normalt liv igen. Bergen-Belsen i Niedersachsen, sydväst om staden Bergen nära Celle, skilde sig egentligen inte så mycket åt andra koncentrationsläger. Det som hade börjat som ett fångläger hade, i huvudsak i och med SS övertagande 1943, övergått till dödsläger. Dödsmetoden var inte gaskamrar och massavrättningar, så som i många andra läger, utan genom "mer" inhumana metoder så som tortyr och svält. Människosynen var där, precis som i övriga läger, att de ryska fångar, judar, homosexuella, romer, politiskt oliktänkande med flera som hölls där var lägre stående varelser, som inte förtjänade att leva, eller att de utgjorde ett hot mot staten och därmed tvunget måste likvideras - långsamt och plågsamt. Omkring 70 - 100 000 fångar beräknas ha dött där, så många som 35 000 av dem till följd av tyfus, en vanlig sjukdom som spreds i fånglägren, ofta fick fångarna vandra långa sträckor och flertalet nådde aldrig fram. Bland de mer kända dödsoffren i Bergen-Belsen finns Anne Frank, som för eftervärlden är känd för sin dagbok. Anne Frank dog till följd av att hon drabbats av Tyfus. När lägret slutligen befriades, 15 april 1945, möttes de allierade av mängder av svårt sjuka, undernärda och utmattade, fångar och risken för spridning av tyfus gjorde att de allierade var tvungen att begrava tusentals, icke begravda, döda kroppar i stora massgravar. Lägret innehöll ca 55 000 svårt sjuka som omedelbart gavs läkarvård, men trots det avled omkring 15 000 av de tidigare fångarna. För efterkrigstiden, efter domstolsförhandlingarna, föll Bergen-Belsen i det närmsta i glömska, spåren efter lägret försvann mer och mer för varje år som gick och det var först när den dåvarande amerikanska presidenten Reagan besökte platsen, i samband med sitt statsbesök 1985, som lägret återigen började få ljus på sig. Efter Berlinmurens fall började platsen få minnesmärken som med åren ersattes av nya och på årsdagen 2005 hölls en stor minnesstund på platsen, där tidigare fångar och soldater som deltog i befrielsen, deltog. 2007 stod de nya, omgjorda, minnesmärkena klara, med olika monument, informationsplankat, återskapade spår efter de tidigare byggnaderna mer mera.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil