Good bye mr 50-öring

Idag är sista dagen du kan handla för den lille rackaren, som trängts i våra portmonnäer ända sedan Oscar I dagar, från och med i morgon tas den endast emot på landets banker och efter sista mars 2011 är den bara metallskrot. Den har bytt skrud många gånger under sina nästan 150 år som betalmedel och allt eftersom dess värde minskat har också innehållet förändrats, från silver till koppar. På 1880-talet räckte en 50-öring till en varmrätt med dryck i Stockholm, under 1900-talets början kunde man få tre rullar tapeter eller en glödlampa för en 50-öring. Innan kriget, på 30-talet, räckte 50-öre till två liter bensin eller en bio-biljett. På 50-talet fick man en liter mjölk för 50 öre och i slutet av 60-talet räckte det till en vaniljpuck från GB. På 70-talet fick man en dagstidning för den. Men under min uppväxt hade dess värde minskat såpass mycket att det med nöd och näppe räckte till ett tuggummi. Frågan är om det ens finns något att köpa för 50 öre idag? Från och med i morgon blir allting dyrare, eller billigare, om du handlar kontant. Precis som när 25-öringen, 10-öringen och alla de andra örena försvann så avrundade handeln priserna uppåt, eller nedåt. Nu blir alltså avrundningen extra stor när 1 - 49 öre avrundas nedåt och 50 - 99 öre avrundas uppåt. E24 tipsar om hur det finns pengar att spara genom att med matematisk precision välja ut vad för godis man placerar i påsen, något som säkert kan få en rad skolelever att börja älska matten, eller hur man genom att panta en burk i taget, trycka ut kvittot och sedan begära pengar därmed får ut dubbelt upp per burk, vilket kanske funkar för några enstaka burkar och inte stora säckar av dem. Beroende på hur man ser på det så är det handeln som är en av de största vinnarna och kunderna som är förlorarna. Priserna förblir intakta, få belopp avrundas till nackdel för handlarna, samtidigt som de sparar in mängder av pengar när mynthanteringen avtar, likaså bankerna och all transport till och från, bankerna och affärerna, mynt väger och tar snabbt upp en stor volym. Ytterligare vinster gör alla inblandade, med undantag för kunden, när nästa steg i myntplanen tar vid och vi får nya mynt och sedlar.

«

»

Etiketter: , , , ,

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil