Jag skänker en tanke till våra grannar i väst

Norges flagga När jag hörde om sprängningen, mitt i centrala Oslo, kunde jag inte låta bli att tänka "nu har det verkligen kommit till oss", den våg av terrorism som dragit fram över både Europa och övriga världen. För inte allt för länge sedan drabbades vår huvudstad av sprängdåd, den gången var det två bomber som exploderade och av ren tur blev inte förödelsen så stor. Nästan sju månader senare händer det återigen, här i norden, på vår egen bakgård, hos vår granne. Denna gången blir förödelsen stor. Skadorna blir enorma men det är framförallt de människoliv som togs som berör mest. Motivet är ännu inte klarlagt men det spekulerades i att det rörde sig om ett angrepp mot demokratin och det öppna samhället. Senare på kvällen fylls jag av fasa och bedrövelse när jag nås av nyheten om en massaker på ön Utøya, utanför Oslo. Denna gång är det en gärningsman som besinningslöst öppnat eld mot hundratals ungdomar - barn. Kallblodigt avrättat barn som i panik försöker fly, rädda sig själv genom att hoppa i det kalla vattnet bara för att bli skjutna i ryggen eller drunkna för att de inte orkar simma i land till tryggheten. Barn som gör allt för att överleva, gömmer under sina ihjälskjutna kamrater, gömmer sig under buskar. De som inte lyckas gömma sig eller som luras fram av gärningsmannen skjuts kallblodigt ihjäl. Dödssiffran stiger. Den börjar närma sig 100 personer för de båda dåden. Nästan alla av dessa är barn. Barn som är helt oskyldiga. Barn som mördats bara för att de hade oturen att vara på plats just som en galen ensam man steg i land på deras ö. Varför? Varför hände detta? Varför? Jag skänker en tanke till våra grannar i väst. En tanke om styrka till de anhöriga. En tanke om styrka till hela det norska folket. En tanke om styrka att förena er och tillsammans trösta och samla mod att ta er igenom denna kris. Denna fruktansvärda kris.

«

»

Etiketter: , , , , , ,

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil