Ny skrud till syrran…

Syrrans blogg, http://theresesjansson.blogg.se, har fått ett nytt utseende. Det är en "hårdkodad" design helt från scratch och helt uppbyggd av css utan vare sig tabeller eller annat tjafs som en annars gjorde, förr i tiden. Det här är nog första hemsidan jag gjort de senaste tre - fyra åren, helt från grunden. Tittar man tillbaka på historiken för kennethjansson.net så ser man att mellan år 2003 (då jag registrerade domänen) och 2004 (fast egentligen ända fram till slutet av 2006) såg hemsidan likadan ut. I februari 2007 började jag för första gången blogga. Den dåvarande designen, och bloggplattformen, användes fram till i april, förra året, då jag bytte till det modernare, och säkrare, WordPress. Men designen på bloggen, under båda plattformarna, var baserade på teman och det var första gången, då 2007, som jag laddade ner ett färdigt tema (som jag förvisso modifierade en aning), en kort tid innan höll jag på och knåpade på ett nytt utseende till min hemsida, men den designen fick aldrig se dagens ljus. Min första hemsida gjorde jag 1995. Vi var några elever på Sylteskolans högstadium som fick erbjudande från en av datalärarna att gå en "kvällskurs" i html-programmering. Jag tyckte det var jättehäftigt då med Internet, att programmera sin allra första hemsida, som med dagens ögon skulle ge varje designer mardrömmar. Då var det frames som gällde, högt som lågt. Sedan kom tabellerna under sena 90-talet och jag använde dem en bra bit in på 2000-talet. Jag var högproduktiv, kunde spottar ur mig flera nya hemsidor varje vecka, alla med olika utseenden och teman, tröttna lika fort som jag blev färdig, klådan i fingrarna blev för stor, förkasta föregående och göra en ny. Så höll det på, om och om igen. Några år in på 2000-talet kompletterade jag mina datakunskaper genom att läsa extra datakurser på KomVux, avancerad html-programmering och senare var jag inne och nosade asp-programmering, men det blev aldrig något av det. 2007 tog jag mig an bloggning, som så många andra, hittade ett bloggverktyg som jag gillade, fixade fram en mall, modifierade den och kände mig sedan nöjd. Någorlunda nöjd i alla fall. Klådan i fingrarna hade börjat avta och jag lät det hela vara, förutom några smärre kosmetiska förändringar då och då. Efter att tröttnat på att bloggklienten jag använde var full av säkerhetshål började jag leta efter en ny plattform, av ren slump snubblade jag över WordPress och blev förälskad nästan med en gång. Jag fascinerades över dess tillsynes oändliga utbud av insticksmoduler, teman och andra små knåpanden för att anpassa och få till en blogg som betedde sig så som jag ville, tyckte och kände. Redan innan skrev jag relativt regelbundet och med en ny fräsch blogg, mångdubbelt snyggare än föregående, motiverades jag lite extra. Och det var alltså först nu, under den senaste veckan, som jag återupptagit det där med html-kodandet. Syrran behövde ett nytt, vackrare, utseende på sin blogg och givetvis så ställde man upp. Eftersom både frames och tabeller är ute och det bara är css som gäller så blev det lite extra utmanande att få till det, men nu, med hjälp från lite forum så som WP-Support.se har jag lyckats få fram ett utseende som både jag och min syster är nöjda med. Även om man jämför resultatet med den tilltänkta utseendet (som i snabbhet byggts upp med tabeller) så finns det lite skillnader och båda är en klar förbättring mot hur det var innan, med blogg.se tråkiga standard mallar.

Ett spännande projekt som åter väckt lite liv i kroppen och jag känner ur rastlösheten sakta kommer smygande. Min blogg har ju haft samma utseende i snart ett år, kanske är det dags med förnyelse, kanske skapa ett eget tema, från grunden? Missa inte några charmiga bilder på min systerson Theo när han hjälper mamma med tvätten, äter semla, visar upp nytt hattmode, skrattar eller gör utfall mot kameran.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil