Det går som tåget…

Äntligen har SJ-monopolet börjat raseras, från 1:a oktober i år är det helt fritt för utländska tåg att rulla in på de svenska spåren och från och med 1:a oktober nästa år är det fritt fram för vem som helst att köra tågtrafik i Sverige. Tyvärr är processen långsam och det kommer att dröja till tidigast 2012 innan SJ:s konkurrenter finns på våra svenska spår. Förhoppningsvis kommer också infrastrukturen i Sverige vara så långt gången då att antalet spår och spårsträckningar är väl utbyggda. SJ, som för övrigt nyttjar sin monopol fullt ut, har de senaste åren infört det ena, efter det andra, av nya prissystem som gör resandet, för resenärer på populära sträckor, oerhört dyrt. Så dyrt att det numera är billigare att ta inrikesflyget mellan två städer, något som får de miljömedvetna att rasa. Enligt e24 kan det skilja så mycket som 500 kr mellan en tur med SJ och ett flyg. Dessutom får man inte heller glömma tidsbesparandet för resenären, då restiden för sträckan Göteborg Stockholm kan bli tre gånger så kortare. Monopol är helt fel, anser jag, och Sverige borde avskaffa de få monopol vi har kvar, så som Systembolaget och Svenska Spel. Argumenten för att monopolen ger rättssäkerhet, kontroll och minskar kriminalitet, problem osv. håller inte, det är bara att ta och jämföra med andra länder som saknar dessa monopol. Däremot tror jag att en övergång kan vara problematisk då ett avskaffande av monopolen faktiskt ger vissa kulturella svajjningar, men staten måste ändå finnas kvar och kontrollera så att alla aktörer sköter sig. För konsumenten innebär det främst en kostnadssänkning, alltså billigare produkter, och jag tror inte att det på någotvis får negativ inverkan på samhället och därmed ökade samhällskostnader.

«

»

2 kommentarer hittills på “Det går som tåget…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. johan andrén tyckte:
  Den 6 oktober 2009 kl 01:18

  sträckan mellan göteborg & stockholm är väl densamma, tiden är det väl snarare som är kortare ;)

  Kenneth Jansson svarade
  den 6 oktober 2009 kl 14:43

  Nee, den blir kortare, man använder ett specialsnöre som man ”drar i hop” sträckan och därmed blir den kortare =)

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil