Republikaner gottar sig i mediabevakningen…

(Bild kommer ifrån Republikanska föreningens hemsida samt Aftonbladet.se) Det svenska kungahuset tillhör en av de familjer som frekvent granskas av medierna och skapar stora rubriker när de begår minsta lilla felsteg och skulle det vara så att dem inte begår några felsteg så hittar medierna på nyheter, speciellt de tyska. Den Republikanska föreningen, RepF har bara en agenda, skrota hela det svenska kungahuset, det är omodernt och förtryckande, jag tänker inte gå in närmare på det. Och RepF gottar sig när mediebevakningen är extra hård inför stundande kronprinsessbröllop, ett enormt stor händelse på många plan, inte bara det att vår svenska kronprinsessa gifter sig av kärlek och med "en av folket", utan också dess enorma slagkraft på turismen och därtill kommersen. Givetvis kostar det och pappa kungen kommer ta en del ur egen ficka och en del kommer finansieras med skattepengar, det är faktiskt en viktig statsangelägenhet. Och just det att det kostar får folk att gny lite varstans. Visst, lite olyckligt planerat mitt i en finanskris med närapå en halv miljon arbetslösa svenskar, hårda sparkrav i kommuner med mera. Personligen funderar man visserligen över ifall alla omkostnader är nödvändiga men jag är ändå ense med att det ska finansieras med skattepengar, det är en statsangelägenhet, men att givetvis pappa kungen också bör öppna plånboken. Men inte bara där vinner RepF röster och sympatier. Bevakningen av kungahuset leder också till att alla deras snedsteg snabbt når löpsedlarna, så som artikeln om dyra böteslappar till följd av olovlig parkering och körningar, vilket är synd med tanke på vad kungahuset representerar och att de därmed borde tänka mer på hur de framstår. De svenska mynten och sedlarna håller på och ses över. I höst försvinner 50-öringen och troligtvis kommer vi att få en ny 20-krona nästa år samt en 200-lapp med mera. Även här är RepF snabbt framme och anser att kungen ska bort från sedlar och mynt och istället ersättas av andra figurer så som Pippi, Astrid Lindgren eller Alfred Nobel. Något jag både kan hålla med om och också ifrågasätta. I svensk historia förekommer många viktiga personer, förutom kungar, vilket också resulterat i att vi idag har övervägande viktiga historiska personer på våra sedlar, så som Selma Lagerlöf med Nils Holgersson på 20-lappen, Jenny Lind (kallades den svenska näktergalen och var Sveriges första och kanske största sångerska med internationell ryktbarhet) på 50-lappen, Carl von Linné (det botaniska systemets fader) på 100-lappen, Karl XI (som 1668 grundade det som idag är Sveriges Riksbank) på 500-lappen, Gustav Vasa (som anses vara fadern till dagens Sverige) på 1 000-lappen. Samtliga sedlar besitts alltså av viktiga historiska personer av betydelse för Sverige, även om två av dem råkar vara kungar. När det gäller mynten så har vi av tradition alltid en aktuell bild av nuvarande kung i profil, med kungens krönta namnskiffer eller krona på baksidan med undantag för "tian" som har tre kronor på baksidan samt nypräglade 1-kronor som symboliserar Finland-Sverige. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att prägla Pippi på guldtiorna, som en hyllning till Astrid Lindgren och Pippis guldpengar. Dock anser jag att våra övriga mynt ska behålla sin kung. I Sverige har det gjorts olika mätningar för att se vad "svenska folket" anser om kungahuset och monarki överlag, lite beroende på hur man tolkar undersökningarna och med hänsyn till dess urval och både reliabilitet och validitet så finns det en majoritet som är för fortsatt monarki och skulle det bli någon form av folkomröstning kring ifall Sverige skulle övergå till republik så tror jag att även där kommer majoriteten vilja stanna kvar i monarkin. Nu fyller ju visserligen monarkin mest bara symboliskt värde, kungen har ju ingen direkt makt annat än att han kan ryta åt statsministern och hytta med näven. Den som tror att det skulle bli billigare att övergå till republik kan ha fel, istället för en kung som kostar får vi istället en president, som skulle kunna ha politisk makt, och kosta mer i beskydd än vad kungen gör. Dessutom kvarstår ju fortfarande underhåll av de byggnader som idag tillhör kronan, de försvinner inte om man nu inte skulle välja att sälja ut det svenska arvet till privatpersoner eller företag. Så jag önskar republikanerna lycka till med sitt mål att avskaffa monarkin!

«

»

3 kommentarer hittills på “Republikaner gottar sig i mediabevakningen…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Tobias tyckte:
  Den 16 mars 2010 kl 23:36

  Republkanska föreningen får gärna komma med sådana här fåniga förslag, det tjänar de inget på. Som du påpekar pryds mynt alltid, i alla länder, av högsta möjliga statssymbol. I monarkier är det monarken, i republiker ofta statsemblem eller avlidna presidenter. Tanken på att sätta Pippi på ett mynt är pinsam, däremot får man gärna sätta Astrid Lindgren på en 200-lapp.

  Republikanska föreningen framstår för mig nu som den sura käringen på bottenvåningen som bankar med kvasten mot taket för att tysta festen i lägenheten ovanför.

 2. Lasse tyckte:
  Den 24 mars 2010 kl 05:12

  Du skriver, citat: Dessutom kvarstår ju fortfarande underhåll av de byggnader som idag tillhör kronan, de försvinner inte om man nu inte skulle välja att sälja ut det svenska arvet till privatpersoner eller företag.

  Helt fel som mycket annat! Det är Statens fastighetsverk som finansierar och underhåller fastigheterna! Även det till en enorm kostnad för oss skattebetalare…

  Men du pluggar har jag förstått, vänta tills den dag du också börjar betala skatt, och börjar funderar på vart dina surt förvärvade skattekronor går! *Suck*

  /Lasse

  P.S. Jag förstår att du inte låter detta inlägg komma till dager, ni med ”konstiga” ideologer brukar mörka sanningar… D.S.

  Kenneth Jansson svarade
  den 24 mars 2010 kl 14:18

  Du har delvis rätt, Statens fastighetsverk är de som utför det rena faktiska fastighetsunderhållet, typ lagar tegelpannor och ser till att ingen som besöker Stockholmsslott får en sten i huvudet, medan delar av apanaget, som kungen erhåller, ”enbart” går till driftkostnader, underhåll/vård av yttre och inre delar, så som parker och inredning, med mera. Dessa tillhör staten och utgör en del av vårt kulturarv och kommer alltid finnas kvar och kommer alltid kosta, pengarna kommer bara ta en annan väg om vi avskaffar monarkin.

  Avskaffande av monarkin leder bara till införandet av en president, eller liknande, som dessutom med viss säkerhet kommer bli en politisk inflytelserik person. Kostnaderna försvinner inte, iställer för apanage till en kung betalas det apanage till en president, siffran blir förvisso lägre, men det beror snarare på att allt det underhåll som tidigare pröjsades av kungen nu istället pröjsas direkt eller indirekt av staten.

  Du talar om skatt. Jag har betalat skatt i snart 10 års tid, men redan innan, under och även nu när jag betalar väldigt lite skatt, så både funderar jag på och ställer mig kritisk till hur våra skattemedel används och givetvis tycker jag det är olyckligt när det kostas på med dyra, även om det rör sig om statsangelägenheter, bröllop mitt i en finanskris, tvivelaktiga utbetalningar av löner och bonusar i offentliga och andra statliga bolag, enorma summor pengar som läggs på byggnationer som kanske inte är helt nödvändiga med mera. istället för att satsa pengar på de som verkligen behöver dem, de som befinner sig på de allra nedersta trappstegen i vårt samhälle.

  Jag är ingen renrasig monarkist, eller rojalist, jag anser att mycket i vår monarki behöver ses över, men republikanernas antimonarkistiska budskap håller lika dåligt fullt ut som monarkisternas antirepublikanska argument. För mig handlar monarkin om ett kulturellt värde, reklam för Sverige, och som också lett till att vi har en utav världens mest omtyckta kungahus. Republikanerna vet mycket väl att avskaffandet av monarkin kommer inte gå, inte än på länge, och de skulle aldrig drömma om att våga sig på en folkomröstning och även dem inser monarkins värde för Sverige, för kulturen, för turismen och så vidare likaväl som de inser att det inte kommer bli någon markant kostnadsskillnad om vi avskaffar den. För dessa inbitna antimonarkister handlar det om att radikalt driva en process, att väsa mest för väsnandets skull.

  Du skriver:

  P.S. Jag förstår att du inte låter detta inlägg komma till dager, ni med ”konstiga” ideologer brukar mörka sanningar… D.S.

  Jag hymlar inte med kommentarer, och i min blogg, till skillnad från din, går det att klicka och skriva en kommentar.

Trackbacks

 1. 100316 | Bort med förlegade symboler på mynten! « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil