Kungamord…eller?

Ännu en gång skall Karl XII:s grav öppnas och kroppen få genomgå en ny undersökning. Det är med den nya moderna brottsundersökningstekniken som en forskargrupp vill "leka" CSI på kroppen. Deras mål är att ta reda på bland annat vad för typ av kula som dödade kungen och skottriktningen. "Vi hoppas också kunna säga något om skottriktningen. Vissa vinklar skulle tala för ett mord, andra för ett fiendeskott" säger Rolf Uppström, historiker, till Dagens Nyheter. Om de hittar rester av järn skulle det, enligt Uppström, tyda på att kungen dödades av hagelskott från en kanon. Men att det är mest troligt att de hittar rester efter bly vilket därmed betyder att det var en gevärskula som dödade honom. Mest sensationellt, säger han, skulle vara mässingsfynd. Då stärks den gamla teorin om att kungen blivit lönnmördad och att den dödande kulan var tillverkad av en uniformsknapp. Med DNA-tekniken hoppas man kunna hitta tillräckligt med material för att kunna testa och fastslå vad som träffade honom och samtidigt också kunna fastslå ifall den bevarade mässingsknapp, som förvaras på Varbergs fästning, verkligen var den som träffade kungen. DNA-tekniken kan också påvisa bland annat ifall de klädesplagg, som finns bevarade, verkligen tillhörde Karl XII eller inte. Men med tanke på att det gått 291 år sedan kungen dog så har man inga höga förhoppningar kring att finna "säkra" DNA-spår. Även om Stefan Jonsson, professor i materialvetenskap vid KTH, har goda förhoppningar. Det var på kvällen, någon gång mellan 20 och 21, under fälttåget mot Norge den 30:e november 1718, som Karl XII stupade i strid under belägringen av fästningen Fredriksten vid Fredrikshald. Kungens sista färd påbörjades kort därefter och den 13 december nådde han Uddevalla, där kroppen balsamerades och placerades i en ekkista. Den 2:e januari, 1719, gav sig liktåget av från Uddevalla mot Stockholm där kungen gravsattes i Riddarholmskyrkan den 26 februari.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil