”Så som i himlen, så också i valurnorna”

På söndag går det svenska folket återigen till valurnorna. Eller ja, snarare inte. Det är dags för kyrkovalet och "vara med och forma framtidens kyrka" och bestämma var kyrkan skall lägga sin resurser på. Enligt Aftonbladet var det bara 12 procent som röstade i förra valet. Enligt Svenska Kyrkan finns det idag ca 5,6 miljoner röstberättigade till kyrkovalet och om samma siffra över antalet röstande skulle upprepa sig skulle det innebära att "bara" ca 672 000 människor lägger sin röst. Varför är då valdeltagandet så lågt? Svaret är nog mycket enkelt - Vem fan bryr sig om kyrkan? Nja, kanske är det inte riktigt så. När det sker val i Sverige så handlar oftast vårt deltagande om hur vi själva relaterar oss till valet, "hur påverkar detta mig". Därför hamnar exempelvis riksdagsvalet högst på listan och kyrkovalet sist på listan. Kyrkan utgör inte längre någon direkt central del i våra liv och få är intresserade av vad som sker inom församlingens och kyrkans väggar, annat än vad som skedde i Knutby. En annan orsak kan också vara folkets svårighet i att se hur kyrka och politik går ihop. Vad har socialdemokrater, moderater och SPI Seniorpartiet, m.fl. med kyrkan att göra? Ska den svenska rikspolitiken också avspeglas i den svenska kyrkan? Visst delar många av våra svenska partier sina värderingar med kyrkan, men dem hör inte hemma där. Fast å andra sidan får man ju inte glömma att hur man än gör så blir den kyrkliga ledningen politiskt, styrd av personer med politiska ambitioner, oavsett om man röstar på ett parti eller icke partibundet icke politiskt parti. Resultatet för 2005 visar tydligt hur vi tänker och röstar i kyrkovalet och ger samtidigt också en bild av hur det kan se ut på deras möten då de träffas och ska bestämma över hur kyrkan skall agera och utformas, precis som det sker i riksdagsdebatterna. Själv har jag till söndag på mig att bestämma mig för om jag ska rösta och på vad jag ska rösta.

«

»

2 kommentarer hittills på “”Så som i himlen, så också i valurnorna””

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Nineve tyckte:
  Den 17 september 2009 kl 20:36

  ”kyrkliga ledningen politiskt, styrd av personer med politiska ambitioner, oavsett om man röstar på ett parti eller icke partibundet icke politiskt parti” na det är jag inte så säker på, finns ju jättemånga demokratiska organisationer i sverige som inte har ett partipolitikskt valsystem

  Jag tänker rösta på FRIMODIG KYRKA, för en demokratisk kyrka utan partipolitik!!!

  Kenneth Jansson svarade
  den 17 september 2009 kl 23:18

  Jag tänkte snarare på att de beter sig som politiker och ”styr” som sådana. Det finns ju några alternativ, för den som vill rösta på ett ”parti” som inte är partipolitiskt bundet, så som exempelvis Frimodig kyrka och POSK. Men det är det som är nackdelen i alla demokratiska system, att det är sjujäkligt svårt att komma överens.

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil