Fritt val av utförare i hemtjänsten

Hemtjänst Sedan en tid tillbaka så finns det möjligheter för Sveriges kommuner att tillämpa Lagen om valfrihetssystem inom bland annat hemtjänsten. Med LOV blev det plötsligt möjligt för privata aktörer att komma in på marknaden och för de som som beviljats hemtjänst att själva styra och välja vem de vill ska utföra de beviljade insatserna. Olika kommuner har valt olika möjligheter i landet. I vissa kommuner är det helt fritt att starta ett eget hemtjänstbolag som kan utföra både omvårdnadsinsatser (exempelvis hjälp med hygien, kläder, mat och så vidare) och serviceinsatser (exempelvis städ, tvätt och inköp), i vissa kommuner tillåts endast privata aktörer som ger serviceinsatser och i vissa kommuner tillåts inga privata aktörer alls. Med valfrihetssystem och privatisering följer givetvis både för- och nackdelar. Säkerligen har du följt debatten om privata utförare runt om på landets äldreboenden? En mediadebatt som säkerligen innehåller en gnutta sanning men genom massmedia förvridits och förstorats för att sälja lösnummer och få tittarsiffror. Jag tänker inte försöka att fånga upp alla för- och nackdelar i detta blogginlägg men jag kan nämna några. Det finns en politisk tanke om att konkurrens leder till ökad kvalité. De som beviljats hemtjänst och ska välja utförare är kunder och kunden väljer det företag som de tycker bäst om. Utföraren, alltså det bolag som erbjuder hemtjänst, och kommunen är alla låsta till att endast utföra det som den enskilde har beviljats (vilket fastställs genom behovsbeslut och kommunala riktlinjer). Detta blir problematiskt för utföraren som inte kan erbjuda tilläggstjänster (exempelvis betala en extra 500 kr och vi städar fler rum) därför måste de erbjuda något annat för att få kunden att välja just dem. Normalt sett är kommunen ganska låst i sitt när, var och hur. Oftast måste den enskilde finna sig i att den får sin hjälp vissa klockslag eller vissa dagar i veckan. Valmöjligheterna är ofta få då kommunen har svårt att tillgodose allas önskemål och måste rätta sig efter exempelvis medicintider. Här har de privata aktörerna helt andra möjligheter och kan nästan fullt ut erbjuda att anpassa sig efter den enskildes önskemål när det gäller både tider och dagar. När det gäller personal kan det vara svårt för kommunen att kunna tillgodose den enskildes önskemål, men inte helt omöjligt. Oftast har kommunen en blandad personalstyrka och den enskilde kanske inte tycker om alla i personalen eller kanske har särskilda önskemål, exempelvis när det gäller språket. Privata aktörer har helt möjligheten att starta upp hemtjänstbolag som kan vara väldigt nischade mot exempelvis ett visst språk eller etnicitet, exempelvis finska, men också erbjuda exempelvis att man får en och samma person som kommer, viss ålder på personal och så vidare. Men visst finns det också nackdelar. Utåt sett så verkar det ju fantastiskt men ingen väljer ju att bilda ett företag och ge sig in på en marknad utan att ha ett vinstsyfte. Här finns det möjligheter för att företagen att utnyttja sin personal genom att ge sämre anställningsvillkor när det gäller lägre löner samt arbetstider och anställningstrygghet. Även för den enskilde kan det finnas en otrygghet om bolaget plötsligt anser det olönsamt att ha kvar den enskilde som kund, av någon anledning, och därmed säger upp denne. Socialstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, har gett ut flera olika publikationer om valfrihet inom hemtjänst och äldreomsorg. En av deras senaste rapporter kom ganska nyligen där äldre och anhöriga berättar om hur de ser på sina val och delar med sig av erfarenheter. Du hittar den genom att klicka här. Gå också in på din kommuns hemsida och läs om din kommun erbjuder valfrihet av hemtjänstutförare. Du kan också googla på nätet efter exempelvis uppsatser och avhandlingar om valfrihet eller om olika privata aktörer. Exempelvis finns det Eveo som erbjuder både omvårdnadsinsatser och serviceinsatser för hemtjänst Haninge, ett företag som tycks lägga fokus på sina kunder när det gäller bland annat kontinuitet i insatserna och anpassningar efter den enskildes önskemål. Detta är ett sponsrat inlägg

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil