Två kan bli tre…

Både allianspartierna och socialdemokraterna överväger att plocka bort "sommarlovet" och istället ersätta den med en termin, för landets högskolestuderande, och därmed göra om läsåret från två till tre terminer vilket kortar ner tiden det tar för en student att ta examen och därmed snabbare komma ut i arbetslivet. Förslaget har fått kritik från både studentföreningar som landets högskolor. Patrik Andersson, ordförande för studentkåren vid Högskolan Väst, tror att det nya förslaget kommer att leda till mer stress och psykisk ohälsa för studenter. Lars Ekedahl, rektor vid Högskolan Väst, tror att risken finns för att resurserna blir sämre och att därmed kvalitén på utbildningen blir lidande av exempelvis att antalet lärarledda föreläsningar blir färre. Bakom förslaget ligger tanken på att få snabbare få ut studenter i arbetslivet eftersom utbildningstiden kortas ner. Sverige är i dag ett av få länder med de äldsta studenter vid högskolor och universitet, vinklingen i medierna försöker få det att framstå som om detta beror på att studietiden är lång, när det snarare handlar om att en stor del väljer att läsa vidare när de kommit högre upp i åldrarna. Om studietiden ändras så att det blir tre terminer per år finns risken för, precis som både Patrik Andersson och Lars Ekedahl framhäver, psykisk ohälsa och brister i resurserna. För studenterna försvinner möjligheten att koppla bort skolan under en längre sammanhållen tid, om nu de tre terminerna kommer gå, så som de gör i dag mellan höst och vår, direkt efter varandra. Förvisso ägnar många studenter sommaren till att sommarjobba, och inte vila upp sig, men ofta är orsaken till detta att bygga upp en ekonomisk buffert, något som på sikt att leda till att många inte har möjligheten att läsa vidare för att ekonomin inte tillåter. Jag tror också på fördelen med att det går snabbare att komma ut i arbetslivet, men om resan dit påverkas negativt så hjälper det inte så mycket. Det tar tid att ta in och smälta det som lärs ut och pressen på oss studenter ökar då det blir svårare och tuffare att ta igen det vi ligger efter med från föregående termin och kurser. Högskoleminister Tobias Krantz säger till Dagens Nyheter att "sommarlovet är dock väl etablerat inom utbildningsystemet, det har visat sig svårt att förändra det", sommarlovet har en viktig kulturell betydelse i vårt samhälle och har så varit i väldigt, väldigt många år, även om betydelsen av sommarlovet har olika innebörder beroende på vilken ålder man är i.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil