EU-valet – var hamnar du?

Aftonbladet har ett EU-test där man kan se var man hamnar i förhållande till dels svenska partier som ställer upp och dels internationella partier från andra länder, i vad de kallar för en "valkompass". Själv hamnade jag i den övre vänstra fyrkantens nedre högra hörn och är således "Socialdemokratisk vänster för EU integration". Min närmsta granne i kompassen är dock Moderaterna som ligger lite ovan mig. Partier från andra länder som ligger nära mig i kompassen är bland annat Ciudadanos-Partido de la Ciudadania, som tycker ganska likt mig med några mindre undantag, de anser bland annat att statliga utgifter inte bör minskas för att möjliggöra skattesänkningar och de ställer sig neutrala i arbetsfrågor. De anser inte heller att vi behöver skärpta lagar som kan inskränka på medborgerliga fri- och rättigheter, vilket jag anser vara okej. De anser också att enskilda medlemsstaters inflytande bör minska vilket jag är helt emot. Jag hamnade också nära finska Köyhien Asialla som tyckte ganska så mycket likadant som mig, även om de ställde sig neutrala i några frågor. Där vi skillde oss åt var bland annat frågan om det ska vara tillåtet för samkönade att gifta sig och huruvida religösa värderingar borde respekteras mera i politiken. Även de ansåg att statliga utgifter inte bör minskas för att möjliggöra skattesänkningar vilket jag återigen är för. De är också emot skärpta lagar som inskränker på medborgarfriheten, men jag är för, om det verkligen hjälper i förhindrandet av terrorism. Dock ansåg de att Turkiet borde få vara med i EU men så länge de bryter mot de mänskliga rättigheterna så tycker jag motsatsen. Scottish National Party låg också nära och vi båda delar väldigt mycket värderingar. Där vi skillde oss åt var huruvida det bör ställas krav på utomeuropeiska invandrare att acceptera vår kultur och våra värderingar. Jag anser det medan SNP tyckte inte det. De anser också att religösa värderingar bör få större respekt. De motsätter sig också "gröna skatter" för att främja miljö och kollektivtrafik vilket jag anser helt okej. För att återgå till Sverige så var Moderaterna min närmsta "träff" med ca 53% jämfört med sossarnas 39%. Men det finns några frågor som är viktiga där vi skiljer oss åt. Privatisering är farlig mark, speciellt om det gäller vissa viktiga delar i vår välfärdsmodell som sjukvården och de vill privatisera den, ja helst vill de privatisera allt de kan.      Jag anser inte att offentliga medel bör användas för att stödja banker i kris men det tycker Moderaterna, men det är en svår fråga och krisande banker kan få katastrofala följer, inte bara för medborgarna i ett land, utan landet i sig självt. Där borde jag kanske egentligen varit mer neutral.      Även Moderaterna är emot inskränkningar i medborgarnas fri- och rättigheter för att motverka terrorism medans jag är för.      Moderaterna anser också att Turkiet ska få vara med i EU och för mig får de gärna gå med, när de följer de mänskliga lagarna.      De anser också att Europaparlamentets maktbefogenheter bör öka men jag är delvis emot det.      De anser inte att varje nytt europeiskt fördrag bör godkännas i folkomröstning i Sverige där jag svarade det borde det, men det kanske var att ta i lite, självklart beror vikten av folkomröstningar på ärendets art. När man tittar på varje specifik del så får man lite intressanta positioner; Välfärd, familj och hälsa: vänster ut, dock närmast Miljöpartiet. In- och utvandringsfrågor: Långt ut på högerkanten utan några nära grannar, Folkpartiet ligger närmast men ändå långt bort. Kanske har jag lite för radikala tankar där? När det gäller samhälle, religion och kultur hamnar jag åt vänster igen, även då lite ensam, men jag har Miljöpartiet som granne. Angående finanser och skatter är jag nästan helt ensam på den socioekonomiska högern. Alla partiter utom Centern ligger på botten, medans Centern åtminstone befinner sig i samma ruta som mig. Ekonomi och arbete delar jag inte heller med någon utan får vackert vara ensam utan någon som helst annat parti inom räckhåll, fast det är den socioekonomiska vänsterplanen. När det gäller miljö, transport och energi är det Junilistan jag ska hålla handen med. Vi tycker exakt lika. Kring lag och ordning är återigen mina tankar så högerradikala att jag verkligen är ensam, ja så långt ut på högersidan att jag när som helst kan falla över kanten. I utrikespolitiska frågor är det Kristdemokraterna jag ska hålla i handen. När det gäller Europeisk integration hamnar jag på emotsidan med Junilistan strax under mig. Hur jag verkligen ska rösta i EU har jag ännu inte bestämt, om det blir som kompassen föreslår eller om det blir annat återstår att se. Men valet är viktigt för Sverige likväl som Europa. Gör du också Aftonbladets test »

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil