En Quisling äntrar tronen…

Den 1:e februari 1942 utnämner den tyska ockupationsmakten Vidkun Quisling till ny ministerpresident i Norge. Quisling skulle komma att vidhålla posten fram till dess att de tyska styrkorna i Norge kapitulerade den 8:e maj 1945. Men redan den 9 april, 1940, samma kväll som när tyskarna anföll Norge, tillkännagav Quisling i ett radiotal att han hade gripit makten i landet. I sitt radiotal hävdade han att den sittande norska regeringen hade avgått och att han själv bildat en ny regering där han själv var att anse som Norges nya stats- och utrikesminister. Samtidigt beordrade han också att all norsk mobilisering av stridsstyrkor skulle upphöra. Genom detta egna bevåg med att förklara den legitimt tillsatta norska regeringen avsatt hade han genomfört en statskupp. Redan efter några dagar avsattes Quisling och hans regering av den tyska ockupationsmakten. Tyskarna ville hellre se någon av de etablerade norska partierna som styrande och troligtvis hade tyskarna överraskats av Quisling agerande vid invasionen. Efter det att Quisling blivit avsatt uppstod en maktkamp mellan Quisling och hans tyska motståndare där båda parter sökte stöd hos Hitler om att få styra Norge. Nästan två år senare vann slutligen Quisling tyskarnas gunst men hos norrmännen hade han redan förlorat den bortom räddning. Redan samma dag som tyskarna kapitulerade började norrmännen söka efter förrädare i landet. Den 9:e april arresterades han i sitt palatsliknande hem. Den 22 augusti, samma år, inledes rättegången mot honom och den 10:e september befann man honom skyldig till bland annat högförräderi och dömde honom till döden. Domen prövades i de högre instanserna och blev där fastställda, trots det sökte dock aldrig Quisling om benådning.  Den 24:e oktober 1945, klockan 02.45 verkställdes dödsdomen genom arkebusering. Efter arkebuseringen blev Quisling kremerad men urnan med hans stoft överlämnades dock inte till hustrun förrän 17 år senare. Fram tills dess fanns urnan placerad hos Oslos polismästare. För eftervärlden har namnet Quisling blivit synonymt med (lands)förrädare.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil