Transkribering

recorder Transkribering; att överföra från tal till skrift, med strävan att återge originalspråkets uttal så noggrant som möjligt (NE, 2011). Att transkribera är en mycket mödosam process och experter inom området påstår att det i genomsnitt tar ca 1 timme att transkribera 15 min tal, exempelvis en inspelad intervju. I uppsatsarbete på c-nivå, eller examensarbete som det också kallas, har Sveriges studenter i genomsnitt 8 intervjuer på i genomsnitt 1 timme. Detta innebär ca 8 timmar intervjuer, som ska transkriberas, och om det tar ca 1 timme att transkribera 15 min tal så skulle detta innebära 32 timmar jobb - under optimala förhållanden. Men transkriberingsprocessen sker sällan under optimala förhållanden. När man sitter själv och transkriberar hamnar man i situationer där man måste göra överväganden mellan hur noga man ska återge det som sades i intervjuerna i text. Stakningar, alltså stammande, pauser i talet är något som ofta dyker upp tillsammans med andra ljud som hostningar och harklingar. Den största utmaningen är dock att veta var man ska sätta punkt, komma, utropstecken, citattecken och göra nytt stycke, att sätta ett enda litet tecken fel kan ge en text helt annan innebörd. För att inte tala om hur man i transkriberingen bäst ska återge när den man intervjuat gjort en betoning på ett visst ord. I mitt och Ebbas examensarbete har vi två former av transkriberingar. Förutom de sedvanliga intervjuerna så har vi också transkribering av filmsekvenser. Hur transkriberar man bäst en filmsekvens? Vilken nivå av detaljrikedom ska återges? Hur kan man innan analysen avgöra vilka detaljer som är viktiga respektive mindre viktiga och helt oviktiga? Andra saker som ter sig fascinerande är hur många sidor text bara några minuter inspelad text tar upp. Att bara några enstaka ord, som i talets form, far förbi på några sekunder kan förevigas genom en hel sidans text.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil