Bravo, herr Björklund

Aftonbladet.se skriver idag om hur skolminister Jan Björklund, i nytt förslag till förändring av skollagen, vill ta bort möjligheten för elever att läsa upp sina betyg på Komvux. Detta är något dem borgliga har drivit hela tiden och jag håller bara med, givetvis med vissa restrektioner. Sedan Komvux ungdomsdagar har det funnits så kallade plusare, personer som läst upp sina gymnasiebetyg för att ha lättare att komma in på högskolan. De flesta av dessa läser upp betyg från VG till MVG. Utöver dessa så finns det dem som också läser upp sina betyg eftersom de av någon orsak, vanligtvis lättja, slarvat med gymnasiestudierna och nu vill ta igen dom. Alltså läsa upp från ett G. Dessa personer tar alltså upp utbildningsplatser, anser Björklund, från dem som verkligen behöver Komvux, de personer som saknar gymnasiekompetens eller de som gått ur gymnasiet utan godkända betyg. Dock vill Björklund ha kvar möjligheten för dessa plusare att kunna tenta av, eller testa, som han kallar det, för att få ett ett högre betyg, men då måste de studera på egen hand. Jag tillhör själv dem där plusarna, då jag för två år sedan läste upp mitt engelska a-betyg samtidigt som jag läste upp mitt matte a-betyg, dock till mitt försvar så läste jag matte a för att "komma in i matten" igen eftersom jag sedan läste matte b (vilket jag aldrig gjorde på gymnasiet och jag behövde b-kursen för en tänkt högskoleprogram). Dock blev det aldrig att jag sökte det där högskoleprogrammet, som var Beteendevetare med inriktning mot IT-miljöer, så därför känns det lite i efterhand som bortkastad tid, om man nu inte tänker på den ekvationskunskaper jag erhålligt. Kontrasterna på Komvux var också otroliga. Matten var i gymnasietakt med gymnasiediciplin medans engelskan nästan var rena rama dagiset, åtminstone känndes nivån som väldigt låg och jag, för en gångs skull, kände mig som en kung. Och det kanske är Komvux största problem, att studenterna ligger på så olika nivåer, några är bra, andra är urkassa, och hur gör man då som lärare för att kunna rikta studierna till alla i klassen? SFI-läraren i teveserien Hammarkullen poppar upp när jag tänker på det. Utan att känna till vilken urvalsprocess Komvux använder så hoppas jag att dem kör tvärt om den som högskolan använder och istället väljer in dem med sämst betyg i första hand och sedan fyller ut platserna med dem som vill plussa på sina gymnasiebetyg. Ett bra förslag från Björklund, men så snart det blir regeringsskifte, dvs nästa år, kommer detta beslut att rivas upp, oavsett om sossarna (som själva varit ute efter samma sak när de hade makten) tycker om det eller ej så måste det bort, för i den politik som bedrivs idag handlar det inte om vad som beslutas utan om vem som beslutar det. Sossarna går emot allt vad borgarna tycker och tänker i vad som närmast liknar en sandlådepolitik. Hurra för Sverige!

«

»

2 kommentarer hittills på “Bravo, herr Björklund”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. MROpinion tyckte:
  Den 14 juni 2009 kl 23:00

  Men är det inte så att du tycker att Komvux inte fungerar bra??!
  eller att nivån och kvaliteten är ojämn eller dålig, men det har ju inget med att göra att det finns en möjlighet att läsa upp betyg för den som vill

  Kenneth Jansson svarade
  den 15 juni 2009 kl 17:15

  Komvux är ju till för dem som saknar gymnasiebehörighet, till följd av att de aldrig gått på gymnasiet eller (med viss restrektion) saknar kompetensen från gymnasietiden (då de blivit underkända). Komvux är inte till för dem som av ren slapphet slappat sig igenom gymnasiet och bara fått godkänt, eller underkänt, och som sedan ska kunna läsa upp dessa betyg. Sedan finns det ju säkerligen en rad brister i utbildningarna på Komvux, som skiljer sig mellan olika skolor och lärare.

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil