Järnburar, verksamhetsbudgetar och fildelning

Idag kom tentamensresultaten ut på den sista tentan och till min förvåning fick jag ett VG på den, vilket jag inte trott. Våra båda sista tentor har, i min mening, varit väldigt defusa och känts väldigt felplacerade och tvivelaktiga i sina kopplingar till social omsorg, som faktiskt är det vi läser. Men visst, vissa delar på tentorna var ju användbara teorier, dock inte nu utan först sedan när vi kommer in på våra c-uppsattser. Men nu kan man andas ut i helgen och inte oroa sig över sån't som järnburar, anomi, Karl Marx, Weber, budgetar och verksamhetsplaner. Det vi i stället skall oroa oss över är den uppmärksammade rättegången mot Pirate Bay och dess grundare, som alltså blev "klar" idag. -Skyldiga! blev det och nu åker upphovsmännen bakom siten på inte bara ett rekordskadestånd på 30 miljoner kronor utan också olika långa fängelsestraff. "Vi kommer att överklaga det här" säger Peter Althin, advokat till  Peter Sunde Kolmisoppi, till Aftonbladet, men frågan är om det kommer gå igenom. Nöjesindurstin har en hel armé av jurister och chansen att vinna är mycket liten.      "Jag är mycket nöjd med att de fått fängelse", säger advokat Monique Wadsted till Aftonbladet, som är företrädare för de amerikanska filmbolagen under processen. Hon är mycket nöjd över att Sverige här har gjort en markering kring fildelning och medhjälp till fildelning. Frågan blir dock hur utfallet sedan blir när åtalen börjar komma mot "hemmafildelarna" framigenom.      "Tingsrätten har förstått och bedömt att det de här fyra gjort är den mest välorganiserade upphovsrättsbrottsligheten vi sett i landet hittills" säger advokat Peter Danowsky till Aftonbladet, som företräder skivbolagens branschorganisation Ifpi. Bara det visar på vilken kunskap både tingsrätten och de jurister som varit involverade verkligen har kring teknik. Den jämförelse som gjordes av de åtalade att Pirate Bay närmast kan jämföras med Posten som delar ut paket eller SAAB som tillverkar bilar som förekommer vid brott känns väldigt nära. Jag personligen upplever hela rättigången som en fars från början till slut med en mycket surealistisk utgång. Helt klart är det att fildelning är otillåtet och detta är bara början. Runt om på diskussionsforum på nätet sprider sig en oro över att upphovsrättsorganisationerna ges möjligheten att mer, eller mindre, ta till maffiametoder i framtiden. Dels kommer med största sannorlikhet dagens utfall leda till att flera "upphovsmän till fildelarsiter" kommer att fällas och dessa stängas ner samtidigt som också väldigt många individer kommer att fällas för olaglig verksamhet. Som propaganda i kampen har man hela tiden sagt att man gör detta för artisterna, skådespelarna, regisörerna osv men kampan handlar om bolagsdirektörer som helt plötsligt får några miljoner mindre, hur George Lucas kassa plötsligt börjar sinna, vilket skulle kunna förklara varför LucasFilms spottat ur sig det otroligt obeskrivligt kassa The Clone Wars. Det samma gäller för åsnan Bert Karlsson som gång på gång i fildelningsfrågan propagerat för att vi måste tänka på artisterna som nu hamnar i fattigstugen på grund av fildelningen. Vad Bert dock glömmer att säga är att han också är på väg dit när hans intäkter krymper. För det är bara en bråkdel av försäljningsinkomsten som hamnar hos artisten eller skådespelaren eller de andra som gjort "jobbet", resten hamnar hos feta överviktiga bolagsdirektörer som rullar runt i pengar likt Joakim von Anka. Det är bolagsdirektörerna som driver på frågan, det är bolagsdirektörerna som är förlorarna. Läs mer om rättegången och dagens fällande dom på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4927256.ab

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil