Hushållsnära sossar…

Vid förra regeringsbytet infördes möjligheten att få avdrag för hushållsnära tjänster, ett så kallat Rut-avdrag eller i folkmun pigavdrag. Tanken var god när det infördes, genom avdrag på hushållstjänster så som städning så skapas en marknad och fler får jobb. Och avdraget som görs är såpass lönsamt att nästan vem som helst har råd med det. Men så var det ju det där med vem som kom på det. Hela grejjen kom ju från högerhållet och givetvis kan ju inte vänsterhållet acceptera något som högern hittat på, därför gick flera toppar ut och öppet kritiserade pigavdraget och sa minsann att om socialdemokraterna blev valda i nästa val så skulle det hela avskaffas. Hela det röd-gröna blocket var super-anti mot pigavdraget men redan då kunde media avslöja att flera s-toppar utnyttjade avdraget, bland annat Ylva Johansson som försvarade sig med att hon bara gjorde vad hon hade rätt till. Hyckleri ropades det då från högersidan. Nu avslöjar media att pigavdraget är vida utnyttjat bland s-topparna. Och Ylva Johansson försvarar sitt utnyttjande än idag. Och populariteten bland svenskarna och också utnyttjandet bland s-topparna själva har omvandlat frågan till att nu inför valet bli en känslig fråga kring om det ska avskaffas eller göras om. Risken finns att om det avskaffas så tappar också de röd-gröna väljare. Från borglit håll finns det förslag på att eventuellt göra om avdraget efter valet och utöka det från dagens 50 procent till hela 75 procent, något som därmed skulle stimulera marknaden ytterligare och leda till ännu fler jobb. Målet handlar dock om, oavsett röd-grönt eller blått, att avdraget för hushållsnära tjänster leder till en konkurrens mellan mellan svarta och vita jobb där det vita faktiskt är mer lönsamt än det svarta - för båda parter. Att det är populärt hos svenska folket råder ingen tvivel om när siffror presenteras som påstår att två av tre svenskar vill behålla sitt rut-avdrag. Själv skulle jag, om det inte vore för att jag är fattig student, gärna anlitat hushållsnära tjänster i form av städning en till två gånger i månaden, då hela lägenheten inklusive fönster, blir skinande rent. Finns avdraget kvar om ett år så kommer jag att hoppa på det.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil