Ny kurs, ny grupp, nya förväntningar…

Under tiden vi läst tillsammans har det konstant förekommit problem i samtliga grupper, trots att vi varje termin bytt grupper, som en del i skolans pedagogiska utvecklingstänk. Jag har hela tiden, kanske aningen naivt, trott att det rört sig om några få, enskilda, individer, som haft svårt att fungera i grupp och att det har varit där skon har klämt. Därför blev jag riktigt chockad när fröken berättade förra veckan att det var rejält omfattande problemen i klassen och tydligen har fröken också sagt att vi skulle vara den klass med flest problem som hon någon gång haft. Dessutom blev jag också mycket förvånad över att det förekommer en utsatthet i klassen, personer som känner sig kränkta, utsatta och rent av mobbade. Den som i min grupp kallade sig kränkt gjorde det på grunder som närmast känns "löjliga" men givetvis måste man ändå ha i åtanke att det är individens egna upplevelse som gäller. Har det då verkligen gått så långt, att vi som är vuxna människor som i framtiden ska ut och arbeta i grupper, inte kan fungera i våra skolgrupper? Att det går så långt att vi kanske rent av medvetet kränker eller mobbar någon klasskamrat? Jag har svårt att tro det och inte heller har jag snappat upp några signaler på att så skulle vara fallet, men återigen tänker jag att det ändå är personens egna upplevelse som gäller och kanske har jag, eller någon annan, sagt något som jag inte upplever som kränkande men som sedan individen då upplever som sådant. Om det skulle vara så att jag kan ha sagt något som upplevs kränkande så hoppas jag att den individen berättar det för mig eftersom jag inte har uppfattat något sådant. Som ett led i att fixa problemet har skolan, enligt min mening, valt den enkla utvägen och istället för att arbeta med problemen, försöka lösa dem, helt enkelt slopat av skolan förvalda gruppindelningar och istället valt att bryta upp grupperna i förtid och istället låta oss själva välja nya grupper. Jag ställer mig negativ till detta, hemska flashbacks från grundskolan kommer tillbaka "jag tar dej och dej men inte dej". Efter att vi dividerat ett tag och de nya gruppindelningarna var klara kunde man tydligt se att det ändock inte går att skapa grupper som kommer vara nöjda, nya problem kommer infalla och i vissa grupper kanske så påtagliga att det finns risk för stora konflikter. Synd, mycket synd både för den som känner sig utsatt och för den som utsätter. Kanske råder den nya kursen bot på vissa problem? Kommunikation och gruppdynamik kommer vara delar i ledarskapskursen. Jag antar att våra problem kommer på något sätt finnas med i kursen eftersom läraren valt att "kasta om" i ordningen bara just för detta. Jag tror att det kommer bli en bra och givande kurs, mina förväntningar är en aning höga men har ändå samma grundläggande utformning som inför varje kurs jag hittills läst och som väntar mig i framtiden - att kursen skall utgöra grunden för mig i mitt fortsatta yrkesliv.

«

»

6 kommentarer hittills på “Ny kurs, ny grupp, nya förväntningar…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Helena Lundin tyckte:
  Den 30 mars 2010 kl 17:52

  Hej Kenneth. Bra inlägg. Ja det blev en konstig och jobbig dag kändes det som. Hoppas grupperna kommer fungera nu och att vi slipper mer osämja. Vi kommer sakna dig i våran, det ska du veta. Jag förstår dock ditt val att byta eftersom det underlättar för din andra kurs. Ha det bäst, ses på torsdag.

  Kenneth Jansson svarade
  den 30 mars 2010 kl 18:01

  Jag hoppas att alla grupper kommer att fungera, eller att personerna lär sig att fungera, det är så många som blir lidande i grupperna, när det inte fungerar, som sedan sprider sig ut över andra grupper. Lite som en infektion.

  Jag kommer också sakna er och jag saknar många andra gruppkamrater. Om jag fick som jag ville skulle jag bilda en riktigt stor kompetensgrupp med de bästa av de bästa…

 2. madeleine kjellman tyckte:
  Den 30 mars 2010 kl 19:06

  Hej Kenneth! Ditt inlägg är jättebra, fick också samma känsla som du med ”grundskolan”. Fegt av våra lärare att lösa problem på detta sätt. Tydligen vet du mycket mera om grupper och grupp indelningar än många andra och det känns tråkigt att vi inte vet vad som är rätt och fel. Det är nog många som tänker ”Har jag gjort något fel mobbat eller något liknande? hoppas att i fortsättningen tar lärarna kontakt med berörda och försöker att lösa konflikterna i grupperna.Ha det, ses på torsdag madde

  Kenneth Jansson svarade
  den 30 mars 2010 kl 20:59

  Jag funderar mycket över om det är så att jag kanske omedvetet kränker någon annan, att det jag säger upplevs helt fel av någon annan person? Nu vet jag visserligen inte hur omfattande och hur grovt problemen är i klassen, kanske är dem så djupa att det skulle krävas allt för mycket energi och resurser från skolans sida för att få bukt med dem och just därför väljer dem denna enkla kortsiktiga lösning?

 3. Paola Drago Camus tyckte:
  Den 31 mars 2010 kl 16:07

  Hej Kenneth! Mkt bra skrivet. Håller fullständigt med dig, Madde och Helena med att det var fegt av lärare att inte försöka se till att vi fick jobba just med de interna konflikter som fanns i grupperna, om det nu var så stor problem…. Angående att folk kan känna sig kränkta, ja, som du skrev, det är varje individ upplevelse av situationer som räknas, samtidigt väljer jag själv vilken roll jag vill spela: känna mig kränkt eller utanför för att jag inte deltar aktiv i skolarbete? ja, då bry jag inte om folk känner sig ”kränkta”, om man vill kalla det så. Man hittar ju alltid en ursäkt för att vända på situationen och lägga ansvaret på andra.
  Vi kommer att sakna dig i våra diskussioner:-)

  Kenneth Jansson svarade
  den 31 mars 2010 kl 21:57

  Tar ingen tag i problemen så försvinner dem inte, det enda som händer är att dem sprids ut och grupperas om.

  Jag kommer att sakna er också, men som jag sa till Maria, jag kommer och snyltar när ni fikar =)

Trackbacks

 1. 100330 | Det kommer att bli en toppengrupp… | KennethBloggen

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil