Stoppa de som direktlänkar till dina bilder…

Vad som är mitt och vad som är ditt är självklart för oss alla, så länge det inte gäller Internet, då helt plötsligt anser alla att det är okej att roffa åt sig bäst man vill, utan hänsyn till upphovsrätt. Piratpartiet står och gapar ut sitt budskap om rätten till fri informationsspridning, alla ska ha rätt till allt - så länge det existerar i cyberspace, för jag tror inte Piratpartiets Rickard Falkvinge eller någon av Pirate Bays grundare skulle gilla om man kom hem till dem och snodde något av deras prylar eller någon av deras kreationer, men så har ju å andra sidan ingen av dem skapat något direkt (och unikt) eget som går att roffa åt sig med samma budskap. Var förresten inte Pirate Bay sura över att någon kopierat deras logotyp? De vanligaste problemen på Internet är att man antingen kopierar någons bilder, text eller design eller att man direktlänkar till någons filer så som bilder och musik med mera. Det första är ren stöld, och jag måste erkänna att faktiskt även jag har "lånat" bilder som kanske inte var tillgängliga för utlåning. Det andra, direktlänkande, resulterar i att man på en sida länkar till en fil som ligger på en annan server, på så sätt stjäl man bredband från den vars server filen ligger på. Ett vanligt problem idag när bandbredd är dyrt och snabbt går åt för populära webbplatser. Hur kan man då få bukt med detta problemet? Med en kodsnutt och en .htaccess-fil så kommer du åtminstone stoppa direktlänkandet och därmed också en hel del bredbandstjuvar. Tyvärr finns ingen metod som fungerar till 100% för att sätta stopp för dem som stjäl dina bilder, så undvik lägga ut högupplösta bilder som du inte vill att någon ska kunna kopiera och använda till andra ting. Öppna din .htaccess-fil, eller skapa en ny, och klistra in följande kod i filen; RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?kennethjansson\.net/ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?feedburner\.com/ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ nohotlink.png Kopiera raden RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?kennethjansson\.net/ och byt ut kennethjansson samt net mot varje domän som du vill ska kunna visa bilder från din blogg eller webbplats. Alla andra domäner kommer att se en bild som heter nohotlink.png, som måste ligga i samma mapp som .htaccess-filen. Klistra in, spara och ladda upp i rotmappen och/eller rotmappen av din WordPress-installation. Klart! Nedan ser du ett exempel på hur en sådan nohotlink-bild skulle kunna se ut, om du jämför med bilden ovan så ser alla som besöker din blogg, och de webbplatser du godkänt visningar på, fallen i Trollhättan, alla andra ser den stickande bilden nedan. OBS! Tänk på att även en nohotlink-bild tar upp bandbredd, så gör den så liten som möjligt för att den ska ta upp onödig trafik. Om du vill se andra exempel på nohotlink-bilder, kolla in denna sidan, där kan du också klicka dig vidare och läsa mer om upphovsrätt och god sed på Internet. Detta tips kommer från Cats who blog.

«

»

2 kommentarer hittills på “Stoppa de som direktlänkar till dina bilder…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Mimo tyckte:
  Den 16 mars 2010 kl 15:44

  Skumt! Jag har inte fått någon trackback från dig. Jag har testat att skicka en till dig via inlägget i länken ovan. Har du fått det tro?
  Om så är fallet så är det något med det utgående hos dig som strular. Vilken server ligger du på?

  Kenneth Jansson svarade
  den 16 mars 2010 kl 17:02

  I min kusins blogg, kom en pingback, i form av kommentar http://www.kennethjansson.net/kusin/2010/03/testar/ strax innan 17, typ halvtimme efter inlägget

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil