Jag skäms

Omsorg Just nu, i skolan, läser jag en kurs om professionella möten och förhållningssätt, kommunikation samt etik. Som examinerande form i kursen har varje studiegrupp blivit tilldelade ett filmklipp, som var och en visar en situation på ett ålderdomshem. När vi fick se klippen upplevde vi dem tillgjorda och förvärrade verkliga situationer med bland annat dåligt bemötande, behandling, omsorg och all brist vad det gäller etik och moral. Okej, visst kände många av oss igen oss, visst förekommer det i verkliga livet. På Aftonbladet.se publicerades i dag en artikel, om innehåll från kvällens Uppdrag granskning, om hur dementa boende, på ett ålderdomshem i Piteå, låses in nattetid på en obemannad avdelning där personalen nästföljande morgon, när de låser upp avdelning, möts av nakna pensionärer, kiss och bajs överallt och mycket mera. Vårdpersonalen i klippet berättar om hur de tvingas medicinera pensionärerna med lugnande medel för att klara av sin jobbsituation då neddragningar lett till att de tvingas arbeta ensamma på varje avdelning. Det är en skrämmande verklighet som säkerligen är vardag på många håll runt om i Sverige och jag skäms inte bara som yrkesverksam undersköterska inom äldreomsorgen utan också som medborgare i ett land där vi låter sådant här ske. Jag tycker synd om de pensionärer som tvingas leva på detta sätt, jag tycker synd om de anhöriga som nu fått vetskapen om denna horribla verklighet och jag tycker synd om dem som låter ansvariga jobba kvar efter detta avslöjandet. Denna vanvård ska polisanmälas, de ansvariga ska dingla högt, och de som tillåter att detta sker ska skämmas och aldrig mer sätta sin fot inom äldreomsorgen. Uppdrag granskning visas i kväll klockan 20.00 i SVT 1

«

»

3 kommentarer hittills på “Jag skäms”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Roggan tyckte:
  Den 8 september 2010 kl 17:03

  Sv: Ja du Kenneth tyvärr har du rätt i det du skrev. Min pappa hade demens de sista åren i livet. Men på det boendet var personalen underbar.

  Kenneth svarade
  den 8 september 2010 kl 17:25

  Det känns skönt att veta att vi har en äldreomsorg i Sverige som faktiskt fungerar ibland, men den borde borde fungera minst till 100% Tyvärr händer det väldigt lätt att det skapas olika kulturer, på olika arbetsplatser, där saker och ting snabbt accepteras och förvandlas till rutin som egentligen är helt fel. Det finns många ställen det brister på i en organisation och när insikten begränsas, til följd av bland annat dessa kulturer eller att skyggplappar åker fram, så kommer det sämsta fram, sanktioneras och kan fortlöpa utan stopp. Äldreomsorgen är en mycket tung ekonomisk post i vår budget och pengar styr, det sparas till sådana bristningsgränser, som just i Piteå. Jag hoppas att folk agerar, framförallt anhöriga, och får fram förändringar.

 2. Kalmardamen tyckte:
  Den 9 september 2010 kl 16:18

  Svaret på frågan du ställde överst:
  Jag är 55 år och hamnade här efter att jag själv postat ett inlägg i ämnet och ville se vad andra skrivit om äldreomsorgen.

  Ha en bra kväll!

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil