Grissjukan

Massmedians löpsedlar och flera sidor långa artiklar om svininfluensan skapar masshysteri i världen och alla oroas över att minsta lilla nysning är början till den "oherhört dödliga grissjukan". Men massmedia missar en sak, medvetet eller ej, att svininfluensan, eller den relativt nya H1N1-influensan som den egentligen heter, är betydligt mindre farlig än de influensabaskelusker som sprids varje år, den enda egentliga skillnaden är att H1N1 sprids till fler människor då den är så pass ny att folk saknar naturlig immunitet. Inte blir hysterin bättre av att Aftonbladet skriver om den 22-åring som insjuknat och hamnat i så kritiskt tillstånd att speicalutrustning krävs, något som det bara finns några enstaka av i hela Sverige. Eftersom ca 30 - 40 procent av Sveriges befolkning med största sannorlikhet kommer att insjukna skriver man om platsbrister och hur beredskapen hos myndigheterna är dåliga för att bemöta en sådan "nationell kris". Enligt SvD har 700 personer dött i Svininfluensan, efter att den "rasat" i fyra månader. Men sätter man det i proportion till hur många dödsoffer den "vanliga" influensan "skövlar" varje år, vilket är några hundra, så får det hela en helt annan bild. Likaså om man tittar närmare på vilka det är som dör, svaga personer som oftast är gamla eller små barn som ofta har en grundsjukdom i botten, så blir verkligen bilden annorlunda. Givetvis är detta något som massmedia knappast lyfter fram, annat än en intressant artikel i dagens SvD av Inger Atterstam. Kritik riktas också mot landstingen, vissa anser att de agerat för sent och tagit för lång tid på sig att beställa hem vaccin. Likaså kritiseras landstingen för hur vaccineringen skall gå till, vem som skall få det och vilka som ska betala. En dos kostar ca 90 kr och till det tillkommer personal- och hanteringskostnader som sedan kan bakas in i priset för att få vaccinet. För att kunna få ett fullgott skydd krävs det två doser, med visst mellanrum, vilket därmed kan bli en mycket dyr affär för vissa personer i samhället, så som de som lever på existensminimun eller där omkring. Värre blir det också av att det inte finns några garantier för att vaccinet hjälper mot influensan. Blir vaccinet allt för försenat så är det absolut bortkastade pengar att vaccinera sig om man redan blivit smittad. Så hur skyddar man sig då? Enkelt, undvik människor och ytor andra människor petat på. Måste du ändå ge dig ut bland folk, klä dig då i en lufttät plastbubbla.

«

»

2 kommentarer hittills på “Grissjukan”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. D Green tyckte:
  Den 21 juli 2009 kl 20:21

  Svininfluensan är lika farlig/ofarlig som en vanlig influensa. Det är lika stor risk att nästa farliga influensa blir ett fågelinfluensa-virus.

 2. henka tyckte:
  Den 22 juli 2009 kl 10:25

  Risken med svininfluensan är att den fungerar på samma sätt som den spanska sjukan, där dom friska och starka blev sjuka och var dom som hade störst dödlighet. Vad som hände är att kroppens immunförsvar flippade ur och orsakade massiv celldöd i hela kroppen. Då dog 50-100 miljoner i hela världen, varav 38 000 i sverige. Hela samhällen förlamades då alla som var i arbetsförd ålder antigen var sjuka eller ute på krigsfälten (1918-1919).

  Men det finns huskurer, ät mycke C-vitamin (E300, askobinsyra) och en bra kost så ska du se att du inte kommer bli sjuk eller inte värre än en normal influensa (den kommer också ska du se om ett par månader, det gör den alltid).

  Men ingen ide att få panik heller. Tänk på att vaccinet eller tamiflu har biverkningar och i många fall är dom värre än sjukdommen dom ska bota.

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Twittrat

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil