Fy på er, Sveriges Radio!

Annika Östberg | foto: Per Groth | Aftonbladet.se

Annika Östberg | foto: Per Groth | Aftonbladet.se

När årets sommarpratare presenterades fanns där med en som säkert fick många att reagera starkt - Annika Östberg, dömd i USA för dubbelmord på på en restaurangägare och en polis 1981 till livstids fängelse, efter 28 år som fängslad i Kalifornien så överfördes Östberg till svenskt fängelse för ett år sedan där hon nu avtjänar resterande tid av sitt straff, som av allt att döma blev tidsbestämd till 45 år av Örebro tingsrätt och att hon därmed snart kan vara ute. Även om Östberg aldrig höll i mordvapnet var hon likväl delaktig, medbrottsling, och enligt Kalifornisk lag lika skyldig som hennes dåvarande pojkvän Bob Cox, som enligt polisen utredning var den som höll i vapnet. Cox hängde sig i fängelset och undkom kanske lindrigt medan Östberg blev kvar. Trots massiva insatser från anhöriga och andra medborgare i USA, som inte ville se varken Östberg benådad eller möjligheten att flytta till annat fängelse, så gav det tyvärr inget resultat. Kritiken har haglat här i Sverige både över hur massmedierna har framställt Östberg, som offer snarare än den brottsling hon verkligen är, samt hur rättsväsendet i Sverige har hanterat frågan. Jag tycker det är synd på flera punkter, synd att Östberg flyttas över till Svenskt fängelse, synd att hon fått tidsbegränsat straff och synd att hon snart kan vara ute. För anhöriga till de båda männen måste detta vara ett mycket hårt slag och mitt, med andras, förtroende för rättsväsendet har sjunkit. Att dessutom Sveriges Radio väljer att låta Östberg få komma till tals i svensk radio är helt otroligt. Hon hör hemma bakom lås och bom, hon kan snyfta ut och hålla fast vid den idealiserade offerbilden i massmedia, hos journalister som inte väljer hela bilden, men i radio, där hör hon inte hemma.

«

»

2 kommentarer hittills på “Fy på er, Sveriges Radio!”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Paola Drago Camus tyckte:
  Den 13 juni 2010 kl 08:11

  Men snälla, hon satt ju 28 år för ett brott hon inte ens höll i mordvapnet, ett brott som i Sverige är, tveksam, hon hade ens kunna blivit dömd för.
  Det är 28 av en människans liv endast för att California har de mest hårda och ineffektiva lagarna i hela USA.
  Hon har sonat sin naivitet och dålig ömdöme mer än väl….
  Jag och andra kommer den att sitta den 8 augusti och lyssna om hennes inferno i världens i särklass sämsta straffmodell.

  Förresten, ha en fin sommar:-)
  Paola

  Kenneth Jansson svarade
  den 14 juni 2010 kl 14:01

  Faktum kvarstår dock ännu: Brottet begicks i USA och det är också deras lagar som gäller. Vad massmedia förglömmer är att Östberg redan innan -81 var tungt belastad med kriminella handlingar och jag, precis som så många andra samt experter inom kriminalområdet, är övertygad om att hon visste vad hon gav sig in på, hon var varken naiv eller hade dåligt omdöme, det som hände var att hon åkte fast och att hennes dåvarande pojkvän valde självmord framför straff. Hon visste då att det var kört och istället för att ta sitt straff valde hon att framställa sig själv som någon form av offer och det skrämmande är att massmedia helt väljer att gå på hennes linje. Men nu är alla politiska trådar dragna och massmedia har gjort sitt jobb och snart går hon fri till de anhöriga till den mördade restaurangägaren och polisen stora sorg.

  Det om det =) Du får också ha en bra sommar, glöm inte bort storgrillningen =)

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil