Sjukligt att vara gravid?

Debatten kring huruvida graviditet är en sjukdom eller ej har återigen blossat upp. Denna surrealistiska debatt startade med att Aftonbladet  publicerade en artikel om hur gravida Kristin Jonsson nekades ersättning. Givetvis hamnade de gravida kvinnorna, som nekats ersättning, på kritstigen och anmälde Försäkringskassan till DO för diskriminering. Givetvis blev det, i och med Aftonbladets publiceringar, en "läsarstorm" mot Försäkringskassan. Men är då graviditet en sjukdom? Jag kan förstå att DO anser att det handlar om diskriminering, tydligen har de, enligt DO och Aftonbladet, gjort sina bedömningar baserat på att de sökande är kvinnor och att Försäkringskassan anser att dessa åkommor, i och med graviditeten, kan anses vara normala. Marie Nordström, jurist på DO, menar då att "systematiskt diskriminering när Försäkringskassan så generellt hänvisar till en könsrelaterad orsak som graviditet. Egentligen ska graviditeten inte ha någon betydelse alls i bedömningen av rätten till sjukpenning. Det är den nedsatta förmågan att arbeta till följd av sjukdom som ska bedömas". Vidare menar Nordström att "en man som sökt för samma symptom hade beviljats sjukpenning". Ett helt klart fall av könsdiskriminering och därmed ett lagbrott enigt DO. Eva Sylwander, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, säger till Aftonbladet att hon tror tror att alltför vaga läkarintyg kan vara en orsak till att kvinnorna inte kan bedömas som sjuka. – Det här är en försäkring. Om kraven för att få ta del av försäkringen inte är uppfyllda kan inte någon ersättning betalas ut. I en vanlig graviditet får man sjukpenning om man blir sjuk. Men det kan vara en problematik att dra gränsen, säger Eva Sylwander till Aftonbladet. Återigen uppstår en problematik i vårt svenska samhälle, nämligen tystnadsplikten. Försäkringskassan har inte en chans att gå ut i media och försvara sig, eftersom minsta antydan till avslöjanden om varför dessa kvinnor fick avslag kommer ut, kommer de att få en anmälan över sig om brott mot sekretesslagarna. – Vi ska inte ha en annorlunda inställning till gravida än andra människor som ansöker om sjukpenning. Sjukdomsbegreppet är från 1940-talet. Där står det att graviditet inte kan klassas som sjukdom. Vi ser till arbetsförmågan när vi gör våra bedömningar och det gäller även för gravida, säger Eva Sylwander som svar på kritiken. Vidare säger hon till Aftonbladet att "jag har mycket svårt att se att det här skulle vara diskriminering. Visst kan det ha skett felaktiga bedömningar, men det är på personnivå. En specifik handläggare som inte har tolkat riktlinjerna som det är tänkt." Eva Sylwander hänvisar till att man som patient måste be läkarna skriva tydligare läkarintyg, något som är en brist hos just läkarna. "Ett läkarintyg är i sig inte sjukpenningsgrundande. Det är helhetsbedömningen som avgör och intyget är bara en del. Läkaren måste beskriva hur symptomen påverkar förmågan att arbeta", säger hon till Aftonbladet. Personligen så tycker jag att det är svårt när det kommer till graviditet, att det inte handlar om sjukdom tycker jag är självklart, det är ju trots allt självvållat, däremot bör man kanske se över riktlinjerna och lagarna kring graviditet för att kunna komma fram till hur det skall behandlas en gång för alla. I oktober tas fallen upp i Tingsrätten.

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil