Drömmen tog slut…

Vid tre-tiden blev det offentligt att alla affärer och försök att sälja SAAB har avbrutits och att GM istället valt att lägga ner SAAB i Trollhättan, en avveckling som de lovar kommer gå till på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Samtidigt poängterar man också att det inte rör sig om en konkurs. SAAB har varit ett sjunkande och blödande skepp i många år och har varit hotad lika länge men tycks ändå hållit sig flytande, fram tills idag. Jag kan bara föreställa mig vilken oro det måste ha varit bland de anställda, ovissheten och givetvis den ständigt överhängande kölvattnet från finanskrisen, som redan kostat många anställda sina jobb. Och det kommer att slå hårt på både Trollhättan och Västsverige. Tusentals, kanske rent av tiotusentals, jobb kommer att försvinna, inte bara från SAAB, utan också från underleverantörer samtidigt som också många kommer att tvingas flytta för att hitta nya jobb. Den ökade arbetslösheten kommer också leda till mindre skatteintäkter och därmed leda till att det blir svårare att finansiera kommunens kostnader, svångremmen måste dras åt, och fler kommunala jobb försvinner. Givetvis påverkas också nysatsningar i kommunen, entreprenörer drar örona åt sig och försvinner, infrastrukturen läggs på is och så vidare och så vidare. Runt om på forum, i kommentarer till artiklar med mera beskylls Sveriges Regering för vad som hänt och givetvis är det vår högerregerings fel att det blev som det blev, eller hur? Regeringen har gjort allt vad de kunnat, precis som tidigare regeringar och givetvis också lokala politiker. Bara en sådan surrealistisk tanke att staten skall gå in som ägare är bara befängd, staten skall inte äga privata företag, egentligen borde de inte äga några företag alls. Visserligen skulle kanske den statliga investeringen kosta mindre, på lång sikt, än vad den nu kommande arbetslösheten gör, men det spelar ingen roll i frågan. Klockan fyra idag är det presskonferens i Trollhättan och först då blir det aktuellt hur situationen verkligen ser ut och vad resultatet av den, eller åtminstone det inledande resultatet av den, blir, både för SAAB och givetvis också för kommunen och regionen.

«

»

4 kommentarer hittills på “Drömmen tog slut…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Sabina tyckte:
  Den 18 december 2009 kl 17:13

  Resultatet var väntat. Man kanske borde ha tagit tag i SAAB affären mycke tidigare. Men hoppet är det sista som överger en.

  Kenneth Jansson svarade
  den 18 december 2009 kl 18:09

  SAAB-affären kan man ju gå tillbaka till slutet av 60-talet då SAAB gick samman med Scania. Sedan har vi ju också 70-talet med, då man först försökte gå samman, eller åtminstone inleda ett samarbete, med Volvo. Men det var ju först 1990, när SAAB-Scania splittrades och GM köpte in sig som ägare och blev senare på 90-talet majoritetsägare.Sedan kom 2000-talet med en massa upp-och-nerförsbackar där svackorna blev djupare och djupare och SAAB:s öde redan tidigt blev bestämt. Man kanske kan säga att SAAB balanserat på en tunn lina sedan 2003-04 någon gång.

  Frågan är dock om någon av de andra intressenterna, som inte fick komma till istället för Koenigsegg Group och Spyker, hade kunnat möjliggjort ett köp eller om även dem hade varit lika körda. Kanske begärde GM ett allt för högt pris för hela rasket, precis som deras överpriser för Saabbilarna?

 2. Sabina tyckte:
  Den 18 december 2009 kl 22:12

  Man skulle aldrig låtit gm tagit över Saab. De har mjölkat ut allt både pengar och kunnande. Men en liten billig bil hade ju inte varit fel. Lyx vill inte och har inte alla råd med. Det kommer att bli många arbetslösa här i Trollhättan.

  Kenneth Jansson svarade
  den 19 december 2009 kl 22:33

  Det kommer alltid något nytt, samma sak hände när Nohab lades ner. Om inte GM köpt SAAB utan att det varit kvar som svensktägt så hade man nog sett annorlunda på det statliga stödet.

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil