Mustaschkampen – Vecka 1

Vecka 1

Vecka 1

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Mellan 8 till 9 000 män får en diagnos varje år, men mörkertalet är stort. Ca 2 500 män avlider varje år till följd av prostatacancer, flera av dessa utan att känna till sin cancer. Hundratals av dessa personer dör i onödan, vanligast till följd av att män själva inte går och undersöker sig eller för att landsting inte kallar män. Mustaschkampen pågår 1 - 28 maj och vill uppmärksamma samt sprida information om sjukdomen och samtidigt samla in pengar till forskning. Alla män kan drabbas av prostatacancer, även om det är vanligast i medelåldern och uppåt. I fjol vandrade Gert och Robert från Ystad till Haparanda, denna gången ska de lifta, de nästan 160 milen tillbaka från Haparanda till Ystad. Varje vecka kan vi följa deras färd genom Sverige, i TV3, när de möter upp på lokala orter och städer för att samla in pengar och sprida information. Nytt för i år är att Musse Hasselvall och Andreas Halldén är medtävlande om att samla in mest pengar. För män är det hela mycket känsligt. Till skillnad från kvinnor och kvinnors bröstcancer så kan inte vi män klämma och känna efter på samma sätt, inte heller sprids information på samma vis som bland och till kvinnor. Dessutom lever vi män lite under devisen att det som inte dödar stärker, precis som den svarte riddaren i Monty Pythons Monty Pythons galna värld (Monty Python and the Holy Grail), som i svärdstrid med Kung Arthur förlorat båda sina armar och ben, ändå vill fortsätta strida och utropar att det bara är ett litet köttsår. Att prostatacancern sitter i, och  påverkar ett, område som har stor betydelse för oss män, när det gäller sådana saker som många män definierar som manligt, gör inte saken bättre. Många män upplever det som pinsamt att prata om precis som många män upplever det pinsamt att undersöka. Vi både ser och upplever symptomen, så som inverkan på våra sexliv och hela kasta vatten grejjen, som en svaghet. Att kändisar sätter sina namn och ansikten på sjukdomen och informationsspridningen hjälper till att kasta ljus och tona ner fördomar och känslor kring prostatacancer. Jag tänker visa mitt stöd, under maj månad, genom att låta min mustasch gro. Varför gör inte ni manliga läsare samma sak?

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil