Twitter från Antarktis – 99 år senare…

1910 utgick expeditionen som kom att kallas "Terra Nova" med Robert Scott i spetsen, inspirerad av andra upptäcktsresande med ett enda mål i sikte - att bli förste man som når Sydpolen. Scotts slutgiltiga resa inledes dock först i november 1911, när han och hans fyra följeslagare bröt upp från de andra medresenärerna och begav sig på sin resa söder ut. Föga visste de då att deras färd skulle bli deras sista och att den skulle sluta i katastrof, en helt onödig sådan, som skulle kosta dem livet . När ingen hörde av Scotts expedition, som var planerad att återkomma i slutet av sommaren 1912, förmodade man att de hade dukat under och en sökningspatrull skickade ut. I november, samma år, hittades tre av dem döda i sitt tält. I Scotts dagböcker framkom det att dem hade nått Sydpolen den 17 januari 1912 men besvikelsen var stor när det visade sig att den norske upptäckaren Roald Amundsen hunnit före dem med en hel månad. Besvikna försökte de återvända tillbaka till baslägret men det antarktiska hårda vädret gjorde deras återfärd mycket svår och slutligen dukade de under en efter en. Omkring den 30 mars tog Scott, och hans expedition, slut, knappt 18 kilometer från en proviantdepå. Scotts dagböcker vittnar om en utmattad grupp som inte hade ork nog att ta sig vidare och därför blev kvar åt sitt öda. Andra menar att Scott medvetet höll kvar gruppen så att de skulle dö som martyrer snarare än att återvända som "andre man". 1913 återvände expeditionen till England och mottogs med stora och välförtjänta hedersbetygelser. För eftervärlden framställdes Scott som en av det brittiska imperiets hjältar, fylld av mod och offervilja. Men eftervärlden kritiserade också stora expeditionen för sin dåliga planering och för medlemmarnas okunskap kring vintervädrets makter. Bland annat använde man hästar istället för hundar, vilket resulterade i att hästarna dock redan halvvägs och männen fick istället dra den tunga packningen. Likaså hade man också med sig snöskotrar, även de planerade att dra en stor del av packningen, men de klarade inte av den stränga kylan och var tvungna att överges redan efter en vecka. Att expeditionen så snart efter start mötte så mycket motstånd borde fått vilken vettig man som helst att vända om men Scott var fylld av sådan fokuserat måltänkande att mycket av hans rationella tänkande försvann, eller åtminstone förtrycktes. Dock var inte resan helt i onödan, Scott och hans grupp kom fram till sist, även om det var en månad efter Amundsen. Nu, 99 år senare, berättas Robert Scotts resa återigen för omvärlden, genom Scotts ögon, baserat på hans dagböcker i realtid via Twitter. I skrivandets stund är besvikelsen ett faktum för Scott och hans grupp och de har påbörjat sin mödosamma sista resa tillbaka mot baslägret, ovetande om att de inom två månader alla kommer vara döda. Vill du läsa mer? Följ Scotts resa, dag för dag, via Twitter Robert Scotts biografi Läs dagboksanteckningarna i heltext Läs Roland Amundsens biografi

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil