De (kanske) sju genom tiderna bästa filmerna

Är det ens möjligt att skapa en topplista som verkligen rankar de bästa till de sämsta filmer man någonsin sett? Det finns tiotusentals filmer att lista och hur kan man skapa en lista rättvist när man knappt kommer ihåg vad filmerna handlade om när det gått flera år sedan man senast såg den? Vad gör en film bra? Handlingen? Manus? Skådespelarna? Filmens påverkan? Helheten? På 7filmer.se har man gjort en topplista på de sju bästa filmerna, IMDb har en annan lista som rankar de 250 bästa filmerna baserat på vad besökarna ger för omdömen. Här kommer mitt försök till en topplista med de sju bästa filmerna genom tiderna, enligt mig, utan inbördes ordning;
 • Sagan om Ringen (- Härskarringen), 2001. Egentligen borde hela trilogin vara med på varje filmtopplista. En av tidernas bästa bokserie har kommit till liv och helt underbart återberättas av Peter Jackson. Nya Zeeland är ett magnifikt land och gör verkligen trilogin rättvisa när Tolkiens underbara miljöer spelas upp. Synd bara att så mycket ur Tolkiens böcker har fått ge vika åt filmens begränsningar när det gäller bland annat tid.
 • Schindler's List, 1993. En mycket bra filmatisering om den tyske industrimagnatens försök att rädda undan judar från förintelsen. Vissa historiker ställer sig dock kritisk till sanningshalten i filmen och den bok filmen bygger på, men trots det är det en film som alla borde se.
 • Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, 2005. Den må vara film nummer tre i ordningen, men nummer sex när det gäller inspelningsordningen. Den är mörk, magnifikt utsmyckad av John Williams musik och berättar om hur Anakin Skywalker slutligen ger efter för mörkrets krafter och slutligen förvandlas till Darth Vader, ondskan själv. Genom hela filmen kittlar det till i varje avgörande ögonblick, i varje strid, och speciellt när de sista avgörande sveken går upp för de överrumplade jediordern.
 • The Godfather, 1972, den kanske bästa maffia-berättelsen någonsin på film, de två första filmerna är helt klart bäst på området och har varit förebilder för eftervärlden. Det sägs att det finns tre saker en regissör bör undvika; barn, djur och Marlon Brando, trots det lyckas Coppola helt perfekt - varje gång han gör film.
 • EuroTrip, 2004. Sjukt rolig, tillsammans med extramaterialet på DVD-utgåvan så lovar jag att man kommer skratta tills det gör ont, verkligen ont. Fred Armisen, som italienaren på tåget, och Joanna Lumley, hotellreceptionist, är tokroliga.
 • Borat, 2006. Utan hämningar någonsin, varken före eller efter. Även till denna film vrider man sig av skratt när man väl förstår att allting är på låtsas för att driva med andra. Även om det var nära så är det ett under att Baron Cohen fortfarande lever.
 • Forrest Gump, 1994. En man ett öde, en sju helsikes berättelse på en parkbänk vid en busshållplats. Livet är verkligen som en ask choklad, man vet aldrig vad man får. Underbar berättelse om en mans liv, fyllt av händelser och närvarande vid olika historiska ögonblick. Bjuder på både tårar och skratt.
Detta var mitt försök till en topplista med de enligt mig sju bästa filmerna. Jag är inte helt nöjd utan saknar en rad filmer som borde finnas med så som minst en Hitchcock och en King, skräckens mästare. Tittar man på IMDb top 250-lista så skulle man lätt hålla med om minst hälften av dem. Hur skulle din topplista se ut? Detta är ett sponsrat inlägg

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil