Ransonering i äldreomsorgen

I Timrå kommun tas besparingarna inom äldreomsorgen till en helt ny nivå. En ransonering har införts som resulterar i bland annat bara två koppar kaffe och maximalt tre deciliter mjölk per person och dag. Ransonering bland andra livsmedel, så som smör och bröd, införs också och för personalen är hela situationen skamlig. De skäms över när pensionärerna ber om mer av en ransonerad produkt och att de då inte kan ordna det. Äldreomsorgen är bland det dyraste en kommun ska sköta och i åratal har besparingarna slått hårt mot dess målgrupp. Mindre portioner, sämre livsmedel, bortplockning av efterrätter med mera. Men frågan är var det hela kommer att sluta och hur långt man kan tänja och tolka "skälig levnadsnivå" i socialtjänstlagen.

«

»

2 kommentarer hittills på “Ransonering i äldreomsorgen”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Kattis tyckte:
  Den 28 februari 2010 kl 07:32

  För jävligt. Man blir rätt och slätt förbannad och skäms över det jobb man har – tyvärr!!!

  Kenneth Jansson svarade
  den 28 februari 2010 kl 14:21

  Visst gör man. Frågan är var det kommer sluta. Redan nu görs det i princip ransoneringar i landets alla kök, kopplade till (äldre)omsorgen, där mat och andra produkter vägs. Exempelvis får det inte beställas mer än en viss mängd av en viss produkt och när matlådor packas så vägs maten med ursäkten att det inte ska bli för lite men jag tror det beror lika mycket på att det inte ska bli för mycket mat packade i lådorna. Meningen är att när man bor på ett äldreboende så ska all mat ingå, men ändå får man bara äta på vissa bestämda tider, en viss bestämd mängd och man får absolut inte välja utan tvingas ta det som serveras. Att det redan nu är illa och hur blir det då sedan?

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil