Svinpandemi

Aftonbladets nätupplaga skriver idag om hur ytterliggare en svensk har smittats av det som tidigare kallades för svininfluensa och enligt WHO har nu 4 379 personer bekräftats smittade. Av dem har 49 dött, vilket knappt är en procent. De smittade befinner sig i princip över hela världen och därmed har det som började som en epedemi nu blivit en pandemi. Men pandemier av farliga influensabaskelusker är inget nytt, 1900-talet kantades av den ena pademin efter den andre. De lilte äldre kommer säkert ihåg den ottäcka Spanska sjukan omkring 1920 som kostade närmare 35 000 svenskar livet. Under 50-talets slut drabbades vi av Asiatiska sjukan, en variant av Spanska sjukan, men mildare och inte fullt lika dödlig. Drygt tio år senare kom ännu en Asiatisk släng och det sägs att närapå 1 miljon svenskar insjuknade. Sedan får man ju givetvis inte förglömma alla de pester som spred sig över den kända världen under mitten av medeltiden. Men under de senaste tio åren har ju en och annan farsot dragit fram. Vissa smittar genom kontakt och genetiskt arv, så som Aids/Hiv, med andra sprids mer aggressivit och oväntat så som MRSA, Ebolaviruset och Fågelinfluensan. Och hela tiden kommer nya varianter eller typer att dyka upp och utan att verka allt för religös så kan man ju undra om det finns ett syfte med det hela, kanske handlar det om befolkningskontroll?

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil