Sveriges statsminister Olof Palme är död…

Olof Palme
...han sköts i kväll i centrala Stockholm. Olof Palme sköts ner vid korsningen Tunnelgatan och Sveavägen och han dog senare på Sabbatsbergs sjukhus. Regeringen är informerad. Finansminister Kjell-Olof Feldt och vice statsminister Ingvar Carlsson är informerade och de bekräftar båda att Olof Palme har avlidit. Polisen söker en man i 35 - 40-årsåldern med mörkt hår och lång mörk rock. Polisen söker alltså mördaren och ett stort polispådrag pågår i Stockholm. Taxiväxeln i Stockholm har skickat ut signalementet. Enligt polisens ledningscentral var det en taxichaufför från Järfälla Taxi som uppmärksammade att en person skjutit ned. Chauffören larmade sin taxiväxel som i sin tur larmade polisen. Ledningscentralen sände en polispiket till platsen. Olof Palme sköts klockan 23.30, alltså halv tolv, för en och en halv timme sedan. Regeringen har haft...samlats till ett extra sammanträde. Ingvar Carlsson, vice statsministern, leder mötet. Hans enda kommentar när han kom till Rosenbad i kväll är "att det är fruktansvärt", sa han till TT när han kom till Rosenbad. Olof Palme skulle inom några månader fyllt 59 år. Han har varit ordförande i Socialdemokratiska partiet sedan 1969 och statsminister under perioden 1969 - 76 och från 1982.
Så lät det när ekot sände sin extra nyhetssändning klockan 01.10 den 1 mars 1986. Den natten, mellan 28 februari och 1 mars, drog polisen igång den största svenska polisinsatsen i modern tid som skulle komma att kallas för "en av svensk kriminalhistorias sämsta polisinsatser". Många uppseendeväckande turer följde, skandaler och polisiära misslyckanden följde. Och nu 25 år senare är mordet på Olof Palme en lika stor gåta som då. En man, Christer Pettersson dömdes i tingsrätten för mordet men friades i hovrätten. Enligt Leif GW Person finns den verklige mördaren mitt ibland oss. Teorierna är många. Tyska medier tror dock att det handlar om en jugoslavisk torped, var har vi Gunvald när vi behöver honom? Eller var det en kurd eller kanske en sydafrikan? Om vi får tro privatspanarna är det för sent då varje potentiell mördare är döda. Ett viktigt genombrott skulle vara att hitta det vapen som mördade Palme. GW själv antyder ett polisspår. I januari 2010 ändrades lagen så att preskriptionstiden för brott av allvarlig karaktär togs bort. Därmed preskriberas inte Palmemordet i år, vilket det annars skulle ha gjorts, utan kommer därmed förbli en öppen utredning. För något svar på gåtan vem och varför lär vi aldrig få...

«

»

En kommentar än så länge på “Sveriges statsminister Olof Palme är död…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Taurus tyckte:
  Den 28 februari 2011 kl 11:25

  Sveriges mest omdiskuterade mord på en av Sveriges mest omdiskuterade politiker. Tycka vad man vill om honom, men att mörda en politiker i ett demokratiskt land är aldrig rätt. Du har rätt i att mordet aldrig kommer att bli löst. Det finns de som anser att man tog bort preskriptionstiden för att man inte ville att det skulle komma fram vem som mördade Palme.

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil