Handla hemifrån soffan

Postorder har fått en renässans. Under 80- och 90-talet var det populärt att handla på postorder via kataloger från olika företag, det var enkelt och det var bekvämt, även om det då och då blev fel när man handlade och tvingades till att byta ut produkter. Under 90-talets andra hälft dök ett nytt fenomen upp - Internet - och helt plötsligt fick postorder en helt plattform, nya möjligheter och nya potential. Den tekniska utvecklingen gav nya möjligheter att nå nya kunder och också göra köpen både bekvämare och smartare för kunden. I stället för långa telefonköer, där man "tvingades" att tala med en annan människa på dagtid, eller skicka in beställningssedlar med restnoteringar kunde man nu direkt i datorn se orderstatus och lägga sina beställningar när som helst, dygnet runt. Det nya datoriserade systemet var ett vinn-vinn system för både kunden och företaget och det automatiserade systemet snabbade också på ordergången vilket gav kortare leveranstider. I dataåldern upptäckte fler och fler företag Internets potential, vinsterna med att ha ett datoriserat företag och lager, minska ner på personal, lokaler med mera och plötsligt poppade postorderföretag upp som svampar ur jorden och i dag finns allt tänkbart att handla via Internet och få möjligheten att få det man beställt levererat ända fram till dörren, något som särskilt gagnar de som bor i glesbygd eller på annat sätt har svårt att komma ut eller ta sig till olika affärer. En av dessa postorderföretag, som hängt med sedan postorderns unga dagar, är Haléns, eller Halens som det numera stavas. Företaget grundades 1949 av Hadar Halén och har sedan dess vuxit till ett av Sveriges största postorderföretag, eller distanshandelsföretag som det egentligen heter. Halens omsätter ca 1,1 miljarder per år och har drygt 300 anställda i postorderföretagens vagga Borås. Även om Halens huvudområde är att sälja kläder online så säljer dem också betydligt mer än så, bland annat möbler och hemelektronik med mera. För den som letar efter en hellösning har kommit rätt. Det var många år sedan jag handlade kläder på postorder men när jag går i genom Halens utbud så känns upplägget mycket lockande. Navigeringen är tilltalande, snygg och enkel, urvalet är brett och bilderna är snygga. De enda nackdelarna, som jag ser, är att Halens dels till största delen riktar in sig på kvinnor, urvalet för kvinnor är mångdubbelt mer än för män samt att Halens enbart erbjuder större storlekar, för de storvuxna, när det gäller kvinnor, på herravdelningen är det övervägande normalstorlekar med några ytterst få och enstaka undantag. Således så passar kanske inte Halens för män, så som mig själv, som är på jakt efter passande klädstorlekar utan tvingas till specialbutiker. Prisnivån hos Halens känns helt rätt, priserna varierar från fyndpriser och lågpris till normalpris, inget inom kläd- och accessoardelen känns dyrt, däremot när man går in och tittar på exempelvis hemelektronik, möbler med mera så börjar priserna hamna lite högre än hos exempelvis den lokala elektronikkedjan, därför skadar det inte att jämföra priser, speciellt om man tar fraktavgifter i åtanke. Den stora nackdelen med postorder är att man inte har möjligheten att känna på och prova produkterna. Min egna personliga erfarenhet från postorderköp är flera returer eftersom klädesplagg har varit för stora eller för små. Men enligt vänner så tycks dessa returer, byten, vara mycket få. Favoriten med Halens är att det direkt, på respektive varas produktbild, går att se aktuellt lagerstatus, leveranstider, ytterligare fakta om produkten, leveranskostnader med mera. Ytterligare en stor fördel är att det går att kommentera produkter, lämna omdömen, som sedan vem som helst kan läsa, oavsett om det lämnas positiva eller negativa, det enda som saknas i det sammanhanget är respons från Halens själva. Som avslut vill jag ge tummen upp för Halens och samtidigt ge tummen upp för hur olika webbutiker och postorderföretag har valt att använda sig av Internets potential på 2000-talet. Detta är ett sponsrat inlägg

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil