I natt slår klockan 2 två gånger…

I natt är det återigen dags att vrida tillbaka alla klockor en timme vilket innebär att alla får sova en timme längre i morgon. Jätteskönt tycker säkert många, jobbigt för de som jobbar natt, men påhittet med sommartid och  vintertid är faktiskt något relativt nytt för oss och vintertid är faktiskt vår "normala" tid, innan man hittade på sådana där dumheter som sommartid. Tid är ganska intressant, ur ett historiskt perspektiv, för en gång i tiden existerade massa olika tider vilket gjorde det ett rent helsike att resa på den tiden. Varje stad kunde ha sin egna lokala tid och skulle man då ta tåget så var det nästan som att åka en tidsmaskin, man kunde komma fram i nästa stad en timme tidigare än man rest från föregående. Därför började tågbolagen införa gemensamma landstider som med tiden blev normaltid och 1 januari 1879 fick Sverige sin första gemensamma tid och var därmed relativt unika i världen. Sommartid och vintertid är dock något relativt nytt i Sverige som begrepp. 1916 försökte Sverige, som var först ut tillsammans med några andra europeiska länder, att införa sommartid på försök mellan 15 maj och 30 september. Men protesterna från bönderna blev så hotfulla att man inte försökte sig på samma sak nästföljande åren utan det dröjde ända till 1980 innan man återigen införde sommartid i Sverige. Och 1996 blev sommartid och vintertid standard inom EU. Tänk om vi fortfarande hade haft lokala tider i varje stad?

«

»

2 kommentarer hittills på “I natt slår klockan 2 två gånger…”

Klicka här om du vill lämna en kommentar

 1. Sabina tyckte:
  Den 24 oktober 2009 kl 21:14

  Alltid lika svårt att vänja sig. När man väl börjar är det dags att ändra igen.

  Kenneth Jansson svarade
  den 24 oktober 2009 kl 21:38

  För många gör det nog gott att få sova en timme längre, för andra blir hela dagen stressande då man vaknar och har ingen aning om ifall man ställt klockan rätt och rusar runt som en galning ovetandes ifall man är en timme för tidig eller en timme för sen…

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil