”…en blandning av sött och salt”

Sergels torg, "Plattan", Stockholm

Sergels torg, "Plattan", Stockholm

Var i vägen en sväng till Stockholm idag och kikade lite. Tyvärr var vädret supervarmt, Katarinahissen sa att det "bara" var 20 grader, men det var nog varmare än så, vilket gjorde att mängder av folk var ute och inte blev det bättre av att det var Stockholm Maraton idag också, vilket gjorde att halva stan var avspärrad och man fick trängas på ännu mindre yta. Stockholm är en mycket vacker stad, med mycket vacker bebyggelse från mängder av århundanden, och just det här med att hela stan är byggt på mängder av öar och holmar ger en extra härlig känsla när vattnet kommer så nära. Nackdelen är dock den att de miljontals bilar, båtar, bussar med mera som puffar ut fossila bränslen varje dag har skänkt stan en urslig doft och en lika ursligsvart beläggning på allt, som sakta förtär den, där Stockholms slott är ett utmärkt exempel nu när det håller på och gå sönder och nästan ha ihjäl turisterna.
Ingen respekt för avspärringar och markeringar eller är det så att dem inte längre bryr sig?

Ingen respekt för avspärringar och markeringar eller är det så att dem inte längre bryr sig?

På tal om slottet, det var en liten kul upplevelse idag, dels att se hur högvakten tycks ha blivit slappare och dessutom pinsamt klantiga och dels att se den lite extra pampiga och smått maffiga avlösningen som idag skedde till häst med både livgardets husarer, från Kungsängen, och livgardets Dragonmusikkår.      Uppklädda i vackra blåa 91:an-uniformer, marscherade både gåenden och ridande avlösning in och tyvärr gick det lite fel då ryttarstövlar och kullersten inte hör ihop och några soldater råkade halka. Efter att den ridande vaktavlösningen hade stigit av och skulle koppla loss sina ak5:or, som de hade på ryggen, blev det också fel hos några, krångliga band som inte vill lossna och blev fult hängande, och en av dem begick en dödssynd då han tappade sitt skyddsbleck, den lilla metallanordning som sitter på vapnen och ska skydda från att man ska kunna avfyra sitt vapen av misstag. Man ska ju inte ha allt för höga förväntningar, dem är ju trots allt i huvudsak vanliga värnpliktiga som drillas i ca ett år för uppgiften, men ändå.      Hästarna var imponerat vackra, och jag var så fascinerad över att det kunde hålla sig och inte göra ner sig under avlösningen, men så snart jag tänkt tanken lade en av hästarna av en rejäl gödselhög. Men de var duktiga och tappade inget och hade relativt go pli på hästarna.
Livgardets Dragonmusikkår framför olika kända paradbitar samtidgt som de rider runt i olika formationer

Livgardets Dragonmusikkår framför olika kända paradbitar samtidgt som de rider runt i olika formationer

Stor del av tiden användes till att besöka kyrkor, inte för att jag på något sätt är religös utan snarare för att de dels finns överallt i Stockholm och dels att de flesta av dem är mycket vackra och så här när värmen tränger på svala och tysta. Dessutom har de som ligger utanför absolut centrala Stockholm gratis toalett. På sina håll i vissa kyrkor hölls det andakter eller kyrkosång och i några av dem på helt främmande språk. Både före eller efter kyrkobesöken passade jag på och letade kändisgravar på kyrkogården, en turistfälla Svenska kyrkan har. Trött i benen och med blåsor på blåsorna var det skönt att vända hemåt igen och där hoppa i säng. Men Stockholm, jag kommer tillbaka!

«

»

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil