Lådmatsdebatten

Återigen har debatten blossat upp kring centralt packade matlådor som bärs ut till vissa verksamheter. Nu senast gäller det de packade lådor som bärs ut till sjukhusen i Stockholms landsting. SvD uppmärksammar detta just nu i en artikelserie där de med lupp granskar dessa lådor och den politiska process som pågår i bakgrunden kring dess beslutande och resultatet av det. De centralt färdigpackade matlådorna har många för och nackdelar där de viktigaste är den ekonomiska vinst som görs, men fokus har hamnat helt fel och man missar det faktum att kvalitén, när det handlar om bland annat bakteriella innehåll, likväl som valfrihet hos den som beställer maten helt glöms bort eller sopas under mattan. I stället lyfter man fram argument som "vem vill äta ur en plastlåda" eller "oj så många tillsatser det är i", vilket målar upp en bild av att det på något sätt är totalt kass mat man äter. Debattörer öser ur sig kritiska kommentarer som mestadels bara visar på okunskap. Visst finns det vissa brister i själva paketeringen av matlådorna, där bland annat värmen har fått dem att "explodera", men innehållsmässigt, när det gäller näringen, så är de lika bra, om inte bättre, än om maten skulle ha lagats i ett eget kök. Andra problem har varit felleveranser av specialkost. Karin Lindén kritiserar så väl politikernas okunskap som andras okunskap av mathushållning i storkök, ja matlagning över lag och talar om "romantiserade förväntningar på hur matlagningen i våra storkök ska gå till". Det finns helt enkelt inte ekonomiskt utrymme för att att ha matlagning från grunden när det gäller stora inrättningar som exempelvis ett sjukhus, utan behovet av halvfabrikat är nödvändigt. Likadant går det inte heller att tillaga och servera mat som inte innehåller några tillsatser, och man behöver inte gå långt, kolla i det egna skafferiet, kylskåpet och frysen, visst använder du också tillsatser hemma? Jasså, det gör du, varför väljer inte du att enbart köpa tillsatsfria livsmedel? Just det, det kostar massa pengar. Om nu sjukhusen med mera skulle enbart använda ekologiskt närproducerad egentillagad tillsatsfri mat, ja då skulle alla avgifter behöva höjas. Sjukhuspatienterna klagar över att maten är smaklös, men frågan är om de inte skulle ha sagt samma om sjukhusets egentillagad mat, ja rent av ifall de blev bjudna av sina egna anhöriga eller respektive?

«

»

Etiketter: , , ,

Kategorier

 • Aktuellt (239)
 • And now something completely different (11)
 • Bemärkelsedagar (44)
 • Djur (10)
 • Familjen (95)
 • Högtid (47)
 • Inspiration (3)
 • iPhone (15)
 • Jag själv (238)
 • jobb (60)
 • Körkortet (11)
 • Matlagning (1)
 • Min bil (1)
 • [+] Min lägenhet (47)
 • Minns (68)
 • monarkin (7)
 • mustaschkampen (5)
 • [+] Nöje (153)
 • Nyheter (132)
 • Om bloggen (50)
 • Omsorgstagare berättar (1)
 • På resande fot (76)
 • Politik (70)
 • Religöst (10)
 • Saker som irriterar (81)
 • Semester (23)
 • Skolan (104)
 • Skratt (114)
 • [+] Städer (195)
 • tävling (2)
 • Theo (48)
 • Träning och motion (5)
 • Vardagen (280)
 • Veckans… (1)
 • Vikt och hälsa (21)
 • Viktresan (5)
 • Visdomsord (17)
 • Wordpress (18)

Arkivet

Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

klart.se

Se min Spotify-profil